Cretisoara (Alchemilla vulgaris) este o planta perena din familia Rozacee, care cuprinde peste 300 de specii de Alchemilla. Planta, care este raspandita in Europa, America de Nord si Asia, creste la marginea padurilor, pe pasuni, fanete, zone stancoase si albii de rauri din regiunile de deal si de munte, preferand solurile bogate in humus sau argiloase. In scopuri medicinale se utilizeaza partile aeriene ale plantelor, recoltate in timpul infloritului, spre toamna recoltandu-se numai frunzele. Uscarea se face la umbra in strat subtire sau suspendata in buchete. Proprietati terapeutice:
1. Cicatrizanta – prin actiunile astringente (datorate taninurilor) si antiinflamatoare (acidul salicilic) previne infectarea ranilor, reduce sangerarile si grabeste cicatrizarea taieturilor, ranilor si ulceratiilor bucale, trateaza acneea, hemoroizii sangeranzi, intepaturile de insecte. 2. Hemostatica si uterotonica: cretisoara ajuta in oprirea hemoragiilor uterine, in ciclurile menstruale neregulate, excesiv de abundente, prelungite (scade timpul de coagulare al sangelui) inclusiv in sindromul preinstalarii menopauzei. Este o planta deosebit de valoroasa in: profilaxia avortului spontan (fortifiaza endometrul), vindecarea leziunilor de dupa sarcina, leziunilor pe colul uterin, ajuta la redobandirea elasticitatii si fermitatii tesuturilor afectate dupa nastere, in profilaxia prolapsului uterin, adjuvant in tratarea fitoterapeutica a urinarilor cu sange, a cistitelor hemoragice.
3. Regleaza tulburarile hormonale specific feminine – datorita continutului de fitosteroli. Unele cercetari moderne atribuie cretisoarei efecte progesteronice. Amelioreaza simptomatologia instalarii menopauzei (bufeuri, transpiratii nocturne), adjuvant in tratamentul fitoterapeutic al: nodulilor mamari (calmand durerile la nivelul sanilor si chiar reducand dimensiunile nodulilor mamari), tratarea chisturilor ovariene si a fibroamelor uterine (tratamentul se incepe in ziua a 14-a dupa menstruatie si se incheie in ultima zi a ciclului);
De asemenea, cretisoara imbunatateste fertilitatea la femei; are actiune calmanta (prin acidul salicilic) – amelioreaza durerile/crampele specifice primelor zile ale menstruatiei (se utilizeaza comprese locale sau/si administrare interna de pulbere de planta); trateaza hemofilia, datorita actiunii hemostatice; are actiune usor diuretica si antidiareica; usureaza digestia (rol eupeptic) si stimuleaza secretiile digestive; de asemenea are actiune usor hipoglicemianta, citostatica si antioxidanta.
Modalitati de administrare: 1. Tinctura de cretisoara: 30 de picaturi la un pahar mare cu apa, dupa mese, de 3 ori pe zi in 100 ml apa plata. Tinctura se poate prepara din 20 g flori si frunze si 100 ml alcool de 45 grade, lasate la macerat 10 zile, dupa care se strecoara. 2. Pulberea din planta uscata se rasneste fin cu rasnita electrica, iar din pulberea rezultata se ia cate o jumatate de lingurita rasa pana la de 4 ori/zi, la intervale regulate, cu minim 30 minute inainte de mese, se tine sublingual 15-20 minute si apoi se inghite cu apa plata. Cantitatea de pulbere nu se rasneste pentru mai mult de 5-7 zile, deoarece se oxideaza si se altereaza proprietatile. De regula se administreaza intr-un amestec de plante, functie de efectul dorit. 3. Maceratul la rece: se pun 2 linguri de planta rasnita fin la un litru de apa plata, se tine la temperatura camerei, peste noapte – aproximativ 7 ore iarna si 3-4 ore vara, apoi se strecoara. Lichidul rezultat se bea peste zi intre mese. Pentru aplicatii externe se face un macerat mai concentrat din 5 linguri pline de planta la 1 litru de apa.
4. Cataplasme din frunze proaspete sau pasta de pulbere amestecata cu putina apa, cu rol cicatrizant si de calmare a durerii, pe locul afectat: rani, ulceratii cutanate. 5. Spalaturi vaginale (irigatii) cu macerat de cretisoara, trateaza mancarimile (prurit) vaginale, are rol protector si previne mutatiile in evolutia papiloamatozei (HPV) genitale spre cancerul uterin. 6. Bai de sezut cu macerat de cretisoara pentru tratarea si calmarea hemoroizilor sangeranzi.
Precautii si contraindicatii. Produsele cu cretisoara se vor administra la o distanta mai mare – minim 2 ore de suplimentele/medicamentele ce contin fier deoarece taninurile din componenta plantei pot reduce intr-o anumita masura, absorbtia fierului in organism.