Vedeta curcumina: ce efecte secundare are

0
59

Curcumina si efectele ei secundare. Turmericul este vedeta in ultimii ani.

Molecula sa activă, curcumina, este din ce în ce mai studiată și i se oferă o multitudine de virtuti: antiinflamatoare, antioxidantă, anti-cancer etc. Ce spune într-adevăr știința?

În ceea ce privește curcumina, o mulțime de teste in vitro și in vivo au evidențiat potențialele sale antiinflamatoare, antioxidante și antitumoare. Doar studiile clinice de calitate la om (randomizare + dublu orb) sunt puține.

Cu toate acestea, există câteva care au arătat beneficii în simțirea durerii și scăderea inflamației sinoviale la pacienții cu osteoartrită.

Ar putea fi util și în îmbunătățirea echilibrului sanguin al sindromului metabolic (care rămâne o problemă sistemică care nu poate fi rezolvată cu curcumina, să nu uităm) și în reducerea inflamației, și anxietateii la oameni sănătoși în general.

La sportivi, ar putea fi util în recuperarea mușchilor, conform mai multor studii.

Vedeta curcumina: ce efecte secundare are

În cele din urmă, în ceea ce privește reacțiile adverse potențiale, unele studii raportează diaree, greață, cefalee, erupții cutanate și îngălbenirea materiilor fecale.

Aceste efecte adverse sunt aparent marginale și apar la doze cuprinse între 450 mg și 3.600 mg pe zi.

Reamintim că aportul zilnic recomandat de agențiile de sănătate pentru curcumină este de 3 mg la un kg de greutate corporală.

Fără risc dacă îl consumati prin turmeric care conține 500 până la 1.000 mg curcumină la 100 g. Rar existe un aport atât de mare de turmeric.

Curcumina si efectele ei secundare

Dacă consumați un gram pe zi, aceasta înseamnă consumul de 5 până la 10 miligrame de curcumină, care va fi asimilat la doar 0,5 mg dacă il consumați fără piper sau ghimbir.

Pentru o persoană de 70 kg, nivelul maxim recomandat este de 210 mg curcumină pe zi, ceea ce ar însemna 21 de grame de turmeric, cu o asimilare perfectă.

Nu așteptați nimic de la curcumină dacă nu aveți un stil de viață deja sănătos și echilibrat. Înainte de a începe suplimentarea, discutați-o cu medicul dumneavoastră.