Dieta vegetariana: cum iti schimba organismul inca din prima zi

0
79

Dieta vegetariana este adoptata de tot mai multe persoane, adesea din motive ce tin de sanatate. Studiile au asociat dieta bazata in principal pe plante – sa nu uitam ca sunt mai multe curente in cadrul alimentatiei vegetariene, care accepta ouale si lactatele – cu numeroase beneficii asupra sanatatii. Descopera ceschimbari se produc in organism dupa adoptarea unui regim vegetarian.

International Vegetarian Union a definit dieta vegetariana ca fiind una bazata preponderent pe vegetale – fructe, legume, cereale si seminte, la care pot fi asociate in cantitati mici ouale, lactatele, mierea. Practic este o dieta care exclude carnea, pestele, fructele de mare. Tot mai multi oameni au adopta acesta dieta, din varii motive – ingrijorari cu privire la propria sanatate, la bunastarea animalelor, ingrijorari pentru mediu, motive religioase.

Cercetarile sugereaza ca regumul vegetarian poate avea beneficii pentru sanatate, daca este bine planificat. Studiile au asociat dieta vegetariana cu prevenirea bolilor cardiovasculare, a diabetului, obezitatii si a anumitor forme de cancer. Aceste avantaje se datoreaza faptului ca regimul este sarac in grasimi care pot creste colesterolul, dar este bogat in fibre, vitamine, minerale si antioxidanti.

Dieta vegetariana: cum se schimba organismul in primele saptamani

Pentru cei care au avut o dieta bogata in carne si lactate pentru cea mai mare parte a vietii, inceperea unei diete vegetariene poate duce la schimbari semnificative in organism. Primul lucru pe care il poate remarca este un impuls energetic. Legumele, fructele, nuciferele va cresc nivelul de vitamine, minerale si fibre si va pot ajuta sa mentineti nivelul energetic constant.

Pe masura ce timpul fara produse animale creste in saptamani, este probabil sa existe o schimbare a functiei intestinale. Fie spre un model mai regulat, mai sanatos, fie o crestere a balonarii, gazelor. Acest lucru se datoreaza continutului mai mare de fibre al unei diete vegetariene si cresterii simultane a carbohidratilor care fermenteaza in intestin si care pot provoca sindromul de colon iritabil.

Acest lucru se poate rezolva in cele din urma si ar putea duce la unele schimbari pozitive in diversitatea bacteriilor din colon. Asta in functie de cat de bine planificata si echilibrata este alimentatia. In niciun caz nu puteti ajunge la o diversitate bacteriana daca dieta contine alimente procesate si carbohidrati rafinati. Cercetatorii considera ca o diversitate ridicata a florei intestinale este benefica intregului organism.

Dupa 3-6 luni: se atenuneaza acneea, apare un deficit de vitamina D

La cateva luni dupa adoptarea dietei vegetariene, unii oameni pot constata ca scapa de diverse probleme ale pielii. Cel mai adesea observa ca acneea se estompeaza si chiar dispare. Insa, incep sa scada rezervele de vitamina D, intrucat sursele alimentare pentru acest nutrient sunt carnea, pestele si lactatele. Adesea, deficitul de vitamina D nu se vede in faza incipienta. Vitamina D este esentiala pentru a mentine sanatoase oasele, dintii si muschii. Deficienta a fost legata de cancer, boli de inima, migrene si depresie.

Rezervele de vitamina D din organism tin aproximativ doua luni, dar sigur depinde si de perioada anului la care ne raportam. Vara, cand ne expunem mai des la lumina soarelui, avem o rezerva mai mare. Pentru a preveni deficitul, consumati o multime de alimente imbogatite sau luati un supliment, mai ales in lunile de iarna.

In cateva luni, o dieta vegetariana echilibrata, cu un nivel scazut de sare si alimente procesate, poate avea beneficii impresionante. Ajuta la prevenirea bolilor de inima, a accidentului vascular cerebral si reduce riscul de diabet. Deoarece aportul de nutrienti precum fierul, zincul si calciul sunt reduse intr-un regim vegetarian, in unele cazuri puteti apela la suplimente.

Dieta vegetariana: schimbari dupa aproape un an

Apropiindu-ne de un an de dieta vegetariana, s-ar putea ca rezervele de vitamina B12 sa fie epuizate. Vitamina B12 este un nutrient esential pentru functionarea sanatoasa a sangelui si a celulelor nervoase si poate fi gasita doar in produsele animale. Printre simptomele deficientei de B12 se numara memoria slaba, epuizarea, furnicaturi in maini si picioare.

Deficitul de B12 este usor prevenit consumand trei portii de alimente fortificate pe zi sau luand un supliment. Administrarea acestuia este foarte importanta, intrucat orice deficienta ar anula beneficiile unei diete vegetariene pentru boli de inima si accident vascular cerebral si poate deteriora nervii si creierul.

Dupa varsta de 30 de ani, daca nu avem suficient calciu in sange, organismul il scoate din oase, astfel ca, in timp, acestea devin fragile. Legumele bogate in calciu precum kale si brocolli pot proteja oasele, dar multi vegetarieni nu isi indeplinesc necesarul de calciu. In randul acestora exista un risc mai mare de fracturi. Calciul din plante este, de asemenea, mai greu de absorbit si, prin urmare, se recomanda suplimente sau alimente imbogatite.

Atunci cand avem in vedere o dieta vegetariana pentru anii urmatori, echilibrul este esential. Dietele echilibrate pot avea beneficii majore pentru sanatate. Iar astazi, supermarketurile si magazinele alimentare ne ajuta sa ne bucuram de o mare diversitate de vegetale.