Zaharurile și îndulcitorii au un impact major asupra ecosistemului intestinal

0
63

Zaharurile și îndulcitorii distrug flora intestinala. Potrivit mai multor cercetători, cu datele pe care le-au acumulat, impactul asupra ecosistemului nostru intestinal ar trebui inclus în lista criteriilor de siguranță pentru zaharuri și îndulcitori adăugați in alimente.

Știm că microbiota noastră reflectă mai mult sau mai puțin mediul înconjurător și obiceiurile noastre alimentare. Acești doi parametri îl influențează în principal. Apariția zaharurilor adăugate este foarte recentă. Cel al îndulcitorilor, chiar mai mult. Cu toate acestea, când aceste două schimbări fenomenale în mediul nostru alimentar au fost luat în considerare, nu eram conștienți pe deplin de bogăția microorganismelor din intestinul nostru. Tot mai multe studii sugerează că consumul exacerbat și cronic de zaharuri și îndulcitori de tot felul (sintetici și naturali) ar putea avea un impact asupra comportamentului ecosistemului nostru intestinal.

Zaharurile și îndulcitorii distrug flora intestinala. O schimbare a habitatului

Consumul nostru de zahăr sub toate formele sale a crescut de zece ori în doar un secol. Așa cum au arătat rezultatele anterioare, hrana are capacitatea de a influența semnificativ populațiile care domnesc în microbiota noastră. Orice microb care se înmulțește rapid în intestin, precum un agent patogen, va avea avantajul asupra utilizării și adaptării la noile medii nutritive. Dacă mediul nutritiv este încărcat cu zaharuri rafinate și lipsit de fibre și alte molecule care favorizează instalarea bacteriilor benefice, atunci microbiota noastră merge în mod inexorabil spre o disbiozie care poate avea repercusiuni asupra stării noastre de oboseală, sănătate și eficacitatea anumitor tratamente.

Schimbarea comportamentului

În recenzia lor, autorii susțin că bacteriile își pot regla rețelele metabolice pentru a se adapta diferitelor microambiente, care uneori sunt neîmplinite, cum este cazul când se consumă prea mult zahăr. Știința a reușit să surprindă aceste schimbări cu instrumente recente precum transcriptomica și metabolomica. În plus, aceste modificări și disponibilitatea crescută a substraturilor de carbohidrați pot modifica numărul și comportamentul microorganismelor benefice, în funcție de mediul în care funcționează. Acest lucru este în general observat folosind tehnici de secvențiere a genomului microbian. În cele din urmă, ecosistemul nostru se poate adapta genetic la condiții dăunătoare pentru a maximiza utilizarea a ceea ce îi aducem. Pentru oamenii de știință, mecanismul este similar cu rezistența la antibiotice.

În concluzie

Alimentele noastre moderne și ultra procesate au un impact negativ asupra microbiotei noastre. Potrivit autorilor, studiile ulterioare ar trebui să se concentreze mai mult pe evaluarea noilor zaharuri și îndulcitori, iar acestea din urmă ar trebui incluse în think tank-urile agențiilor care autorizează sau interzic acest tip de produs. Cum va fi afectată microbiota de aceste produse pe termen scurt și lung? Ce sfaturi nutriționale le vom oferi copiilor, adulților și persoanelor în vârstă și celor cu sănătate bună în comparație cu persoanele bolnave? Atâtea întrebări fără răspunsuri precise pe care știința trebuie să le exploreze.