Boala Parkinson începe înainte de naștere. Ar putea boala Parkinson să înceapă înainte de naștere? Un nou studiu pare să sugereze acest lucru.
Cercetătorii de la Centrul Medical Cedars-Sinai din Los Angeles au arătat că persoanele care dezvoltă boala Parkinson înainte de vârsta de 50 de ani pot fi născute cu celule cerebrale neobișnuite. În timp ce celulele anormale ale creierului pot fi nedetectate timp de zeci de ani, ele ar putea explica de ce unii oameni continuă să dezvolte boala Parkinson cu debut tânăr.
Boala Parkinson este o tulburare degenerativă a sistemului nervos central care este asociată cu agitatie, o postură înclinată, încetinirea mișcării și dificultățide mers. Se numește debut precoce sau debutul tânăr dacă oamenii dezvoltă aceste simptome înainte de vârsta de 50 de ani și reprezintă aproximativ 10 la sută din toate cazurile.
Boala Parkinson începe înainte de naștere
Nu se cunoaște cauza generală care stă la baza afecțiunii, dar se crede că ar avea ceva de-a face cu insuficiența neuronală datorită acumulării de proteine în celulele creierului.
Raportând în revista Nature Medicine săptămâna aceasta, cercetătorii au generat un tip specific de celule stem, numit iPSC, din celulele sanguine ale pacienților cu boala Parkinson cu debut tânăr, proces care duce celulele adulte „în timp” la o stare embrionară primitivă. Acționând ca celule principale ale corpului, iPSC poate continua să se dezvolte în orice tip de celule ale corpului uman, rămânând în același timp genetic identic cu celulele proprii ale pacientului.
Acest proces extraordinar a permis echipei să creeze neuroni dopaminici de la fiecare pacient și să-i folosească pentru a studia celulele creierului, oferind informații despre cum funcționează în timpul dezvoltării embrionare.
Analiza neuronilor dopaminici a arătat că au prezentat lizozomi disfuncționali, organela celulară responsabilă de descompunerea proteinelor folosind enzime digestive. La rândul său, acest lucru părea să conducă la o acumulare de alfa-sinucleină, o proteină legată de multe tipuri de boală Parkinson. Acest lucru sugerează că acumularea proteinelor alfa-sinucleine începe înainte de naștere sau cel puțin își are originile în timpul dezvoltării embrionare.
„Se pare că neuronii dopamină la acești indivizi pot continua să manevreze greșit alfa-sinucleina pe o perioadă de 20 sau 30 de ani, provocând apariția simptomelor Parkinson”.
„Parkinson-ul cu debut tânăr este deosebit de sfâșietor, deoarece lovește oamenii în prim-planul vieții”, a adăugat Michele Tagliati, vicepreședinte și profesor la Departamentul de Neurologie din Cedars-Sinai. „Această nouă cercetare interesantă oferă speranță că într-o zi putem să fim capabil să detectam și să luam măsuri timpurii pentru a preveni această boală la persoanele cu risc”.