marți, 30 aprilie, 2024

Diabetul de tip 1 crește riscul de cancer digestiv

Distribuie:

Publicat:

Diabetul crește riscul de cancer. Diabetul de tip 1 ar crește riscul anumitor tipuri de cancer digestiv, dar ar reduce riscul de cancer de sân sau de prostată.

Potrivit unui studiu condus de cercetători de la Universitatea din Edinburgh (Marea Britanie) și publicat în revista profesională Diabetologia, persoanele cu diabet de tip 1 au un risc crescut de a suferi de anumite tipuri de cancer, dar un risc redus de a dezvolta alte tumori canceroase.

Dr. Stéphanie Reed a lansat acest studiu pentru a testa o ipoteză asupra relației foarte diferite pe care diabetul de tip 1 o are cu cancerul, în comparație cu diabetul de tip 2. Dr. Read și colegii săi au studiat, prin urmare, incidența cancerului la diabeticii de tip 1 sub 40 de ani din 5 țări diferite: Australia, Danemarca, Finlanda, Scoția și Suedia. Au comparat apoi datele lor cu cifrele din registrele naționale de cancer ale fiecărei țări.

Cercetătorii britanici au descoperit că bărbații cu diabet zaharat tip 1 au 23% mai multe riscuri de a dezvolta cancer la stomac, în timp ce femeile au un risc crescut de 78%.

Diabetul crește riscul de cancer

De asemenea, bărbații și femeile cu diabet zaharat de tip 1 prezintă un risc mai mare pentru ficat (de două ori pentru bărbați, 55% pentru femei), pancreas (53% pentru bărbați, 25% pentru femei) ) și rinichi (30% pentru bărbați, 47% pentru femei), în timp ce femeile au avut un risc crescut cu 42% pentru cancerul endometrial.

Deși nu pot explica de ce, cercetătorii au mai descoperit că diabeticii de tip 1 au un risc redus cu 10% (pentru femei) de cancer la sân și 44% (pentru bărbați) de cancer de prostată.

Cercetătorii au mai descoperit că riscul de cancer este cel mai mare în primul an după diagnosticul diabetului: incidența cancerului este de 2,3 ori mai mare la bărbați și femei în cele 12 luni de la diagnostic.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img