Va disparea coronavirusul, intr-adevar, daca vremea se incalzeste?

0
81

Caldura distruge coronavirusul? Dacă, potrivit președintelui american, coronavirusul va fi eradicat datorită temperaturilor primăverii, cercetătorii nu sunt pe deplin convinși. Explicații.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, este convins că sosirea primăverii va marca sfârșitul epidemiei de coronavirus, care, trebuie amintit, se manifestă prin tulburări respiratorii și febră. Într-un prim tweet publicat pe 8 februarie 2020, „Donald J. Trump” spune că, dacă situația nu este „ușoară”, China va reuși să eradice virusul „în special datorită temperaturilor mai calde, în speranța că acestea vor slăbi virusul și vor face să plece”.

Noua prognoză prezidențială de pe 10 februarie 2020, în cadrul unei conferințe de presă la Casa Albă: „Am vorbit mult cu președintele Xi Jinping (…) și este foarte încrezător. (…) El crede că până în aprilie (…) căldura va elimina acest virus. Ar fi un lucru bun.”

Caldura distruge coronavirusul?

Va fi eradicat virusul covid-19 o data cu venirea primaverii? Nimic nu este sigur. Pentru Pr. William Schaffner, specialist în boli infecțioase la Universitatea Vanderbilt (Statele Unite): „Coronavirus covid-19 este un virus nou despre care știm foarte puțin: nu putem prezice nimic, nu putem spune nimic”. „Cineva i-a spus președintelui că infecțiile respiratorii (cum ar fi gripa) sunt slăbite primăvară și vară: este adevărat, dar nu este neapărat transpus virusului covid-19”, adaugă el.

În plus, așa cum a explicat prof. David Heymann, specialist în boli infecțioase la London School of Hygiene and Tropical Medicine (Marea Britanie), „coronavirusurile pot fi foarte probabil propagate datorită temperaturilor ridicate” în același mod ca al coronavirusului MERS din Arabia Saudită, în august 2013.

Dispare în vară pentru a reveni in sezonul rece?

„Un posibil scenariu (deși extrem) ar fi acela că coronavirusul covid-19 se calmează în timpul sezonului cald pentru a reveni la următorul sezon rece, ceea ce ar face ca patologia să fie endemică și ceea ce ar permite răspândirea sa în toată lumea”, subliniază prof. Paul Hunter, profesor de medicină la Universitatea East Anglia (Marea Britanie). Concluzie: nu vă bucurați prea repede!

Potrivit lui Daniel Camus (Institut Pasteur), intervievat de Top Santé, aceasta este o ipoteză probabilă, datorită creșterii temperaturilor, dar și creșterii luminii care întărește apărările imune.