Alimente, haine, caruciore de cumparaturi… pe ce suprafete poate supravietui coronavirusul?

0
74

Cat supravietuieste coronavirusul pe suprafete? Conform mai multor studii, noul coronavirus ar putea supraviețui câteva ore în aer liber pe diverse suprafețe. Acest fenomen ar explica parțial amploarea epidemiei Covid-19.

Virusul SARS-CoV-2, care provoacă boala, este transmis în principal prin contact direct și strâns cu o persoană infectată, prin picături emise în timpul strănutului sau tusei. De aici importanța respectării măsurilor de barieră și a instrucțiunilor de distanțare socială. Dar virusul se răspândește și prin suprafețe sau obiecte contaminate: „puteți contracta apoi Covid-19 dacă sunteți în contact cu aceste obiecte sau suprafețe și dacă atingeți apoi ochii, nasul sau gura”, reamintește Organizația Mondială a Sănătății (OMS). De aici importanța spălării mâinilor în mod regulat cu săpun sau gel hidroalcoolic.

Cât poate supraviețui virusul în aer liber?

Avem riscul de a fi contaminati prin scoaterea coșurilor de gunoi sau mersul la cumpărături? Diferite studii au analizat riscul contaminării mediului. Dar „nu este clar cât timp supraviețuiește virusul pe suprafețe”, a spus OMS. Așa cum a fost cazul cu coronavirus Sras (2002) sau Mers (2012), virusul ar putea supraviețui câteva ore până la câteva zile în aer liber, în funcție de tipul de suprafață, temperatură sau umiditate ambientală.

Un studiu american recent publicat în New England Journal of Medicine, certifică faptul că virusul SARS-CoV-2 ar putea supraviețui până la 3 zile pe plastic, 2 zile pe oțel inoxidabil, 24 de ore pe carton și 4 ore pe cupru.

Cat supravietuieste coronavirusul pe suprafete? Concret, ce riscuri există?

In orice interactiune neaparat necesara in aceasta perioada, se solicită respectarea unei distanțe de un metru între persoane si prezentarea declaratiei pe propria raspundere. În ceea ce privește supraviețuirea virusului pe hârtie, nu a fost făcută o estimare precisă. Pentru a limita cât mai mult posibil riscurile, aveți grijă să nu expuneți certificatul oriunde și să vă spălați sistematic pe mâini înainte și după livrarea certificatului. Odată ajuns acasă, scapati de certificatul care va trebui reînnoit pentru fiecare nouă ieșire. În plus, nu este contraindicat să fie livrate scrisori sau colete.

Poți fi contaminat de un coș de cumpărături din supermarket?

„Este puțin probabil”, a declarat ministerul sănătății din Franta. Coșurile de cumpărături, ca toate suprafețele, pot fi folosite pentru a imprastia virusul dacă intră în contact cu picături infecțioase sau mâini contaminate. „Virusul poate rămâne pe o suprafață câteva ore, cum ar fi un coș de cumpărături, dar în cantități mici”, a declarat ministerul. La fața locului, aplicați gesturile de barieră și evitați să atingeți balustradele scărilor, mânerele ușilor, butoanele liftului. Amintiți-vă întotdeauna să vă spălați pe mâini după atingerea unei suprafețe potențial contaminate.

Putem fi contaminati prin alimente?

În situația actuală, „transmiterea coronavirusului prin tractul digestiv direct este exclusă”, asigură Agenția Națională pentru Siguranța Sănătății Alimentare (ANSES) din Franta care insistă asupra unui punct: virusul nu poate fi transmis de carne sau pește, atâta timp cât acestea sunt gătite. Odată ajuns acasă, spălați-vă pe mâini, clătiți-vă produsele cu apă (cu săpun, dacă doriți), le fierbeți ca măsură de precauție.

Cat supravietuieste coronavirusul pe suprafete? Poate virusul să supraviețuiască pe țesut?

În caz de tuse sau strănut, picături infecțioase se pot așeza pe hainele noastre. Dacă dumneavoastră sau colegii de cameră manifestați simptome ale bolii, este recomandat să spălați hainele în condiții calde (60°C) pentru a eradica prezența virusului și a limita riscul de contaminare. Reduceți-vă contactele și monitorizați evoluția bolii. Pe de altă parte, este inutil să vă așezați hainele în cuptorul cu microunde, la frigider sau chiar în congelator. O simpla spalare in mașină este suficient.