Infectia severa cu coronavirus duce la daune pulmonare foarte grave

0
61

Coronavirusul distruge plamanii. Întrucât o treime din umanitate este în prezent blocată, medicii din întreaga lume se confruntă cu o luptă împotriva COVID-19: se lucrează rapid pentru a crea noi teste, vaccinuri și opțiuni de tratament. În încercarea de a înțelege „inamicul nevăzut”, un medic din Washington DC a lansat un videoclip tridimensional despre deteriorarea pe care coronavirusul o poate avea asupra plămânilor unui pacient.

Videoclipul creat din tomografii digitale ale unui bărbat în vârstă de 59 de ani, altfel sănătos, cu hipertensiune arterială, care nu a fost considerat imunosupresat, arată o deteriorare extinsă a țesutului pulmonar. Este o „caracteristică izbitoare” care evidențiază faptul că deteriorarea produsa de COVID-19 asupra plămânilor este bilaterală, ceea ce înseamnă că afectează ambii plămâni și este difuză.

„[Daunele] nu se limitează la nicio parte a plămânului. Pe măsură ce trece fiecare zi, lucrătorii din domeniul asistenței medicale din prima linie continuă să fie uimiți de gravitatea afectării plămânilor și de viteza cu care se poate întâmpla”, a declarat dr. Keith Mortman, directorul chirurgiei toracice de la Școala de Medicină a Universității George Washington și Health Sciences (GWUH) pentru IFLScience.

Bărbatul s-a prezentat la un spital cu febră, tuse și dificultăți de respirație. Scurtarea respirației a progresat rapid și a necesitat curând intubație și ventilație mecanică. În acest moment, el a fost trimis la GWUH pentru oxigenarea membranei extracorporeale, un tratament care folosește o pompă pentru a circula sângele prin plămânii artificiali și înapoi în fluxul sanguin al pacientului.

Coronavirusul distruge plamanii

„Pacienții suferă o lovitură de unu-doi”, a spus dr. Mortman. „Afectarea inițială este o infecție virală. Dar apoi plămânii creează un proces inflamator în jurul infecției. Este o combinație de infecție și inflamație care duce la simptomele tusei și respirației, precum și nevoia de oxigen suplimentar care poate progresa spre ventilație mecanică și, în unele cazuri, deces.”

Scanările CT ale plămânilor unui alt pacient COVID-19 au arătat că noul coronavirus pare să atace plămânii într-un mod specific, rezultând „opacități din sticlă” care înfățișează spațiile de aer din plămâni umplute cu lichid, precum și o prăbușire a alveolele pulmonare, care schimbă moleculele de oxigen și dioxid de carbon către și din fluxul sanguin. Pentru mulți pacienți, în special cei cu simptome ușoare, Mortman suspectează că afectarea pulmonară este temporară. Pentru cei cu simptome mai severe, există șansa ca, dacă supraviețuiesc, să aibă leziuni pe termen lung la plămâni. Cu toate acestea, el adaugă că este prea devreme pentru a cunoaște răspunsul cu certitudine.

Coronavirusul distruge plamanii

Mortman adaugă că un caz atât de sever la o persoană care nu este considerată vârstnică arată cât de mult rămâne necunoscut despre virus. Studiile anterioare au sugerat că copiii prezintă simptome mai ușoare ale bolii, deși in toate grupele de vârstă se intalnesc acum cazuri grave.

Desi persoanele mai tinere tind sa aiba cazuri mai putin grave de infectare, acestea nu sunt imune.

Este important pentru toate vârstele, în special generațiile tinere, să înțeleagă modul în care se transmite virusul. De exemplu, este posibil ca un tânăr să fie infectat și să nu prezinte simptome, ceea ce le face un purtător asimptomatic capabil să răspândească virusul la familie, prieteni și străini, dacă nu se iau distanțe fizice și măsuri de igienă adecvate. Din acest motiv, este crucial să „aplatizăm curba” pentru a limita răspândirea virusului și să nu permitem spitalelor și institutelor medicale să fie copleșite. „Rămânem la locul de muncă pentru tine. Vă rugăm să rămâneți acasă pentru noi ”, conchide Mortman.