Mostenirea genetica: Care sunt bolile pe care le-ai putea mosteni de la parintii tai

0
59

De la părinţi nu moştenim doar trăsăturile fizice, ci şi boli cardiovasculare, diabet şi chiar forme de cancer.

Predispoziţia la anumite boli, printre care cele de inimă, diabet, astm şi anumite tipuri de cancer, este dictată de moştenirea genetică a fiecărei persoane. Dacă ambii părinţi suferă de aceeaşi boală, riscurile ca şi copilul să dezvolte acea afecţiune sunt considerabile.

“Orice medic ar trebui să înceapă cu anamneza, atunci când preia un pacient. Să urmăreasă antecedentele de boli din familie (ale rudelor de gradul întâi şi doi), precum diabetul, bolile de sânge, afecţiuni renale sau anumite alergii. Este foarte important în stabilirea unui diagnostic, dar şi în alegerea unui tratament”, explică medicul de familie Alina Constantin, potrivit doctorulzilei.ro. Iată care sunt bolile cu cel mai mare risc de transmitere genetică.

1. BOLI DE INIMĂ

Dacă unul dintre părinţi suferă de hipertensiune arterială sau are un nivel mare al colesterolului, riscul ca şi copilul să se confrunte cu astfel de probleme este foarte mare: cam de 50%. Mai mult, dacă ambii părinţi suferă de aceeaşi afecţiune, atunci riscul de moştenire a bolii urcă semnificativ, până la 75%, arată studiile.

2. DIABET

Numărul diabeticilor ai căror părinţi se confruntă cu aceeaşi problemă e de 17 ori mai mare decât al cazurilor izolate dintr-o familie. Predispoziţia pentru a face acestă boală este mai mare în cazul diabetului zaharat de tip II.

“Din mame diabetice se pot naşte copii obezi, copii cu greuate mare la naştere şi care sunt predispuşi la obezitate. Acest lucru se întâmplă din cauza tulburărilor de metabolism ale mamei”, adaugă medicul de familie Constantin.

3. CANCER

Aproximativ 5-10% din totalul de cancere sunt moştenite genetic. Asta înseamnă că orice mutaţie genetică poate fi transmisă noii generaţii.

De exemplu, cancerul la sân, precum şi cel ovarian, se numără printre formele cu cea mai mare rată de transmitere genetică. Pericolul este şi mai mare dacă aveţi două-trei rude care au avut aceste boli.

4. AFECŢIUNI RESPIRATORII ŞI ALERGII

Există trei afecţiuni respiratorii care se transmit genetic: rinita alergică, cea cronică şi sinuzita. Statisticile arată că dacă unul dintre părinţi suferă de rinită alergică, riscul ca următoarea generaţie să moştenească boala este de aproximativ 30%.

În cazul în care ambii părinţi suferă de aceste boli, riscul de a le transmite şi copiilor creşte la 65%.”Şi alergiile se transmite genetic, mai exact sensibilitatea la anumiţi alergeni. De aceea, trebuie, ca medic, să cunoşti istoricul familial de boli. Îngrijorător este faptul că şi astmul poate fi moştenit în proporţie de 80% de cei mici“, atrage atenţia specialistul Alina Constantin.

5. OBEZITATE

Un copil ai cărui părinţi sunt obezi sau supraponderali are un risc de a avea probleme cu greutatea cu 50% mai mare decât cei ai căror părinţi au o greutate normală.

Dacă doar unul dintre părinţi este obez, riscul de a avea probleme cu greutatea scade, dar nu considerabil, la 40%.

sursa: exquils.ro