Cum poti ajunge sa suferi de fiere – Factori care fac sistemul digestiv sa nu mai functioneze cum trebuie

0
52

Stilul de viaţă modern, cu mese luate pe fugă şi odihnă insuficientă îşi poate pune amprenta asupra sănătăţii noastre. Printre cele mai afectate organe este ficatul, şi implicit bila, ceea ce perturbă buna funcţionare a sistemului digestiv.

Bila sau fierea, este un lichid de culoare galben-verzuie, secretat de ficat şi depozitat în vezica biliară. În timpul digestiei, bila este evacuată în duoden, unde contribuie la digerarea lipidelor, fiind formată din apă, săruri biliare, acizi biliari şi colesterol. Atunci când cantitatea de bilă eliberată nu este suficientă, digestia este îngreunată apar neplăceri, cum sunt gustul amar, greaţa şi vărsăturile.

„Printre complicaţiile date de îngreunarea activităţii vezicii biliare se numără inflamaţia şi tumefacţia vezicii biliare – colecistită, apariţia de calculi biliari, blocarea căii biliare principale şi coledocului (canale biliare ce fac legătura între ficat şi intestin) sau pancreatită biliarăʺ, susţine dr. Ştefan Tucă, medic specialist chirurgie general în cadrul Life Memorial Hospital, potrivit clicksanatate.ro.

Alimentaţia bogată în grăsimi

Pentru a digera mâncărurile bogate în grăsimi, sistemul digestiv este suprasolicitat, iar uneori bila se blochează. Astfel, grăsimile trec mai greu prin tubul digestiv şi intră într-un proces de fermentaţie. Gazele eliminate sunt însoţite de contracţii ale intestinului, ceea ce provoacă balonare şi dureri abdominale.

Printre cele mai nocive alimente se numără carnea grasă, cum este cea de porc sau de miel, frişca, brânza, produsele de patiserie, maioneza şi prăjelile. Şi consumul unor alimente bogate în proteine dăunează bilei. Unul dintre rolurile bilei este cel de a metaboliza proteinele. Atunci când regimul alimentar se bazează pe proteine, digestia este îngreunată, deoarece efortul depus de ficat este mult prea mare.

Alcoolul, un alt pericol

În cazul persoanelor care consumă frecvent alcool, fierea este supusă la grele încercări. Substanţele din bilă au rolul de a metaboliza alcoolul, dar când acesta este în cantităţi mari, misiunea colecistului este dificilă. Alcoolul afectează ficatul deoarece celulele hepatice trebuie să-l metabolizeze constant şi astfel se uzează mai repede. Efectul este reducerea cantităţii de bilă eliberate.

continuarea pe exquils.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.