Ai scaune dese? Nu e intotdeauna un semn rau! Vezi care sunt cauzele

0
209

Aspectul scaunului îţi poate oferi indicii importante despre starea ta de sănătate. Am oferit explicaţii în acest articol.

Dar frecvenţa scaunelor poate fi un semn că este ceva în neregulă? Cu siguranţă, da!

Unii merg la toaletă pentru „treaba mare” de 1-2 ori pe zi, alţii de mai multe ori, în vreme ce alţii se chinuie zile în şir, acuzând dureri abdominale puternice şi constipaţie.

Astfel, „rutina” mersului la toaletă variază în funcţie de obiceiurile fiecărei persoane. Există însă câţiva factori care pot influenţa frecvenţa scaunelor. Uneori poate fi vorba despre stres sau diverse tulburări gastrointestinale, alteori este o urmare firească a regimului alimentar sănătos.

Iată câteva posibile cauze ale scaunelor frecvente din timpul zilei!

Dieta bogată în fibre

Dacă ai decis că este vremea să scapi de câteva kilograme în plus, foarte probabil îţi vei îndreptat atenţia spre fructe şi legume proaspete şi cereale integrale. Acestea conţin fibre benefice pentru digestie, dar care sunt indicate şi pentru ţinerea sub control a senzaţiei de foame, reglarea glicemiei şi a colesterolului din sânge.

Consumul de alimente bogate în fibre şi apă este asociat cu un tranzit intestinal sănătos, care poate însemna… scaune mai frecvente şi mai moi, deoarece combinaţia apă-fibre înmoaie materiile fecale, făcându-le mai uşor de eliminat.

Exerciţiile fizice

Mişcarea ajută nu numai la îmbunătăţirea dispoziţiei şi remodelarea siluetei, ci şi la accelerarea digestiei şi contractarea musculaturii intestinale, favorizând astfel defecaţia, procesul de eliminarea a materiilor fecale din intestin.

Aşadar, dacă te confrunţi cu constipaţie, o tură de alergare te poate ajuta să scapi de această problemă. Vezi aici şi alte tratamente naturale pentru constipaţie!

Consumul excesiv de cafea sau băuturi carbogazoase

Persoanele care consumă frecvent cafea sau ceaiuri ori băuturi răcoritare care conţin cafeină merg mai des la toaletă, deoarece cafeina stimulează musculatura intestinului şi, în plus, are efect laxativ.

Stresul

CONTINUAREA PE CSID.RO