Epuizarea parintilor la inceput de an scolar in pandemie

0
64

Epuizarea părinților a atins la începutul școlii în pandemie cote ridicate, spun specialiștii. Teama de virus, manualele noi, auxiliarele, caietele speciale, adeverințele pentru sport, ședințele cu părinții pe Zoom, școala pe Google Meet sau Classroom, febra mai mare de 37.2, toate acestea și alte griji nenumărate duc la epuizarea părinților. Acum, mai mult decât oricând.

 

Epuizarea părinților nu a apărut odată cu pandemia. Dinaintea ei se știa că părinții sunt o categorie aparte de adulți. Puteai să îți dai seama de la o poștă: cei care arătau cei mai surmenați și obosiți, cu siguranță aceia erau cei așteptați acasă de ochișori drăgălași și brațe grăsuțe cu piele care miroase a lapte cald.

Creșterea copiilor – văzută ca un proces continuu, intens, 24 de ore din 24, chiar și în vremuri normale – duce healthlifestylela epuizarea părinților. Cercetătorii spun că între 2 și 12% dintre aceștia sunt extrem de epuizați. Acum, în pandehealthmie, când trebuie să aibă grijă și de mască și de respectarea distanțării sau spălarea aproape obsesivă pe mâini, ca să nu mai pun la socoteală stresul începutului școlii cu aplicații și reguli noi – fie ea online sau nu –cred că procentul celor epuizați a crescut simțitor.

Din punctul meu de vedere, părinții ar trebui ridicați la rangul de eroi.

Nici nu vreau să mă gândesc la sezonul rece care se apropie cu tot cu gripe și cu Covid 19. Părinți, pregătiți-vă niște șticle de vin, Xanax sau un munte de ciocolată, pentru că va fi o toamnă grea! Saaau, mai bine, ascultați ce zic specialiștii în sănătate mentală. Poate reușiți, totuși, așa!

Frecvența stărilor negative zilnice atât în rândul părinților, cât și al copiilor a crescut semnificativ în timpul izolării la domiciliu cauzată de pandemie. Centrul de cercetare Pew a descoperit că 33% dintre americani au experimentat niveluri ridicate de stres, la un moment dat, în timpul pandemiei de COVID-19. Familiile cu copii mai mici raportează o stare de sănătate mintală și comportamentală mai slabă decât cele cu copii mai mari. La fel cei cu copii cu dizabilități sau sensibilități respiratorii, adică acei copii aflați în grupa de risc. Și dacă s-ar face un studiu să cuantifice nivelul de stres al acestui an școlar, sunt convinsă că ar fi un record absolut.

CONTINUAREA PE CSID.RO