Simptome AVC. Știai că vasele de sânge de la nivelul ochilor, pot indica multe informații în legătură cu activitatea cerebrală?
Un nou studiu a scos la iveală că persoanele care suferă modificări ale vaselor de sânge de la nivelul ochilor, au un risc crescut să sufere ulterior un accident vascular cerebral.
Modificări ale ale vaselor de sânge de la nivelul ochilor
Rezultatele s-au păstrat adevărate chiar și după ce cercetătorii au luat în considerare factorii de risc tradiționali pentru accidentul vascular cerebral, cum ar fi fumatul și hipertensiunea arterială, potrivit unui studiu publicat în Neurology, revista științifică a Academiei Americane de Neurologie.
Studiul a implicat 3.654 de australieni cu vârste de peste 49 de ani. Cercetătorii au făcut fotografii speciale ale retinei ochilor participanților și le-au examinat pentru a descoperi dacă există modificări care sugerează deteriorarea vaselor de sânge sau retinopatie. Aceste mici modificări ale vaselor pot fi observate în stadiile incipiente ale afecțiunii, cu mult înainte ca vederea să fie afectată.
„Vasele de sânge din ochi au caracteristici anatomice similare cu vasele de sânge din creier”, a spus prof. dr. Paul Mitchell, de la Universitatea din Sydney, Australia. „Trebuie făcute mai multe cercetări pentru a confirma aceste rezultate, dar este interesant să ne gândim că această procedură destul de simplă ne-ar putea ajuta să prezicem riscul de AVC al unei persoane”.
Cercetătorii i-au avut sub observație pe participanți timp de șapte ani, urmărind care dintre ei au avut accidente vasculare cerebrale sau atacuri ischemice tranzitorii, numite și mini-accidente vasculare cerebrale. Pentru cei care au murit în timpul studiului, cercetătorii au examinat cauza morții pentru a determina dacă a fost implicat un accident vascular cerebral.
Cei cu leziuni ale vaselor de sânge ale ochilor au fost cu 70% mai predispuși să facă un accident vascular cerebral în timpul studiului decât cei fără leziuni. Riscul a fost mai mare la cei cu modificări ale vaselor din ochi, dar fără tensiune arterială severă; au fost de 2,7 ori mai predispuși să sufere un accident vascular cerebral decât cei fără semne oculare.
Riscul a fost, de asemenea, mai mare pentru cei cu mai multe tipuri de leziuni ale vaselor de sânge. (Deoarece diabetul poate provoca acest tip de leziuni oculare, aceste rezultate nu au inclus participanții cu diabet zaharat, care este, de asemenea, un factor de risc pentru accidentul vascular cerebral.)