Chisturile ovariene: 13 mituri spulberate de dr. George Diaconu, medic ginecolog

0
317

Chisturile ovariene afectează între 8 și 18% dintre femei și sunt frecvent descoperite întâmplător, cu ocazia unui consult ginecologic de rutină. Durerile pelviene severe, apărute brusc, sunt simptomul principal al chisturilor ovariene, dar trebuie menționat că uneori afecțiunea este complet trecută cu vederea, mai ales când chisturile au dimensiuni mici.

Printre cele mai mari temeri ale femeilor care se confruntă cu chisturile ovariene se numără necesitatea intervenției chirurgicale și riscul ca acestea să fie cancerigene.

Cu ajutorul dr. George Diaconu, medic specialist Obstetrică-Ginecologie la Royal Hospital București, am întocmit un top al miturilor despre chisturile ovariene, ca să aflăm ce e fals și ce e adevărat despre această afecțiune ginecologică. Dar, mai întâi, să aflăm ce este un chist ovarian și cum se manifestă.

Ce este chistul ovarian

Chistul ovarian este o colecție de lichid situată la nivelul ovarului. Aceste formațiuni pot varia foarte mult în dimensiune și de cele mai multe ori sunt de natură benignă, deci necanceroase.

Orice formațiune chistică ovariană trebuie analizată și stabilită conduita individual fiecărui caz, ținând cont de ciclul menstrual și de vârsta pacientei, de dimensiunea și caracteristica ecografică a chistului, cât și de istoricul medical.

Cum se manifestă chisturile ovariene

Cele mai multe chisturi sunt asimptomatice și sunt diagnosticate întâmplător, la controlul ginecologic de rutină.

Posibilele simptome ale unor chisturi ovariene pot fi:

modificări ale ciclului menstrual

durere pelvină severă, apărută brusc

greață și vărsături

creștere în greutate

stare de leșin, amețeală, slăbiciune apărute brusc

dureri abdominale

urinări frecvente

Chisturile ovariene…

Sunt cancerigene

Parțial adevărat. Rareori chisturile ovariene pot provoca cancer, dar acest mit este parțial adevărat. Cele mai multe tipuri de chisturi ovariene nu provoacă cancer, dar anumite tipuri au o rată mai mare de a provoca această patologie. Medicul ginecolog va evalua chistul ovarian respectând criteriile de benignitate/suspecte și va îndruma pacienta către investigații suplimentare pentru stabilirea conduitei corecte.

Pot duce la infertilitate

Parțial adevărat. Un chist ovarian nu trebuie lăsat nesupravegheat, chiar dacă el este un chist seros simplu. Anumite chisturi pot ajunge la dimensiuni impresionante și pot distruge țesutul ovarian, chiar daca el se resoarbe (singur sau cu tratament). Chistul ovarian endometriozic are cea mai mare rată de apariție a infertilității, dar nu este o regulă.

Se tratează doar chirurgical

continuarea pe csid.ro