Alimentele care contribuie la ameliorarea simptomelor de COVID-19: Ce nu trebuie sa lipseasca din dieta ta

0
97

Dieta pentru imunitate joacă un rol important în evoluția infecției cu noul coronavirus. Vezi ce alimente și suplimente sunt indicate pentru întărirea imunității.

Numărul noilor cazuri de infecție cu virusul SARS-CoV-2 sunt în continuă creștere în toate țările lumii – practic, suntem în al doilea val, pe care specialiștii l-au estimat încă din prima parte a anului. Faptul că stăm mai mult timp în interior ca urmare a temperaturilor scăzute și interacționăm cu alte persoane posibil contaminate într-un spațiu insuficient ventilat ne expune unui risc crescut de infectare.

Masca de protecție, igiena mâinilor și distanța fizică sunt reguli de bun-simț și eficiente împotriva infectării. Dacă, totuși, ai fost infectat cu noul coronavirus, e bine să știi ce regim alimentar contribuie la ameliorarea simptomelor și te poate ajuta să te recuperezi mai rapid.

Ține cont însă că agravarea simptomelor trebuie semnalată de îndată medicului!

Febra, tusea seacă, dificultățile de respirație se numără printre principalele simptome ale infecției cu SARS-CoV-2. Unele persoane se pot confrunta cu dureri musculare, oboseală, dureri de cap, dureri în gât, dar și tulburări gastrointestinale – diaree, greață, vărsături.

La fel ca în cazul răcelii sau gripei, cel mai probabil nu vei avea poftă de mâncare, plus că te-ai putea confrunta cu pierderea mirosului și a gustului. Chiar și așa, nu trebuie să stai nemâncat, oricât de neplăcută este senzația că alimentele nu au nici gust, nici miros, pentru că nutriția joacă un rol important în întărirea imunității și, implicit, ajută la recuperarea mai rapidă.

Dieta pentru imunitate. Consumă cât mai multe lichide!

În cazul în care ai febră, transpiri abundent sau te confrunți cu diaree, corpul pierde din minerale esențiale pentru imunitate. De aceea este important să consumi:

minimum 2 litri de apă

ceai de ghimbir, echinaceea, arnică, soc, mușețel, tei, iasomie, cimbrișor, muguri de plop îndulcite cu miere (care ameliorează tusea și durerile în gât)

supă de pui

sucuri naturale de fructe/legume

apă de cocos

băuturi pe bază de electroliți, care înlocuiesc mineralele pierdute

Hidratarea este pe primul loc, deci trebuie să ne asigurăm, în primul rând, că bem suficientă apă. Un semn este culoarea urinei de dimineață, care trebuie să fie galben deschis, nu galben închis, spune pe blogul său Cristian Mărgărit, consultant în nutriție și fitness, potrivit csid.ro.

Asigură-ți necesarul caloric, dar și aportul de substanțe nutritive

Atunci când te confrunți cu o infecție, fie că este vorba de o răceală, gripă sau COVID-19, este important să ai o alimentație bogată în vitamine, minerale, fibre, proteine și antioxidanți, toate acestea asigurându-i organismului energie și „arme” pentru a combate virusul cât mai rapid.

Mizează pe alimente bogate în vitaminele A, C, D, E și minerale precum zinc, gătite cât mai simplu, la abur, la cuptor.

Alimente bogate în vitamina A: vinete, ardei, gogoșari, roșii, fasole, varză, gălbenuș de ou, ficat de pui, ulei de pește, caise.

Alimente bogate în vitamina C: ananas, ardei gras, pătrunjel, conopidă, broccoli, căpșuni, varză de Bruxelles, mango, varză creață, kiwi, cătină, măceșe, coacăze.

Alimente bogate în vitamina D: somon, hering, ton, ciuperci, mazăre, lapte vegetal, carne de vită, spanac, tofu, ciocolată neagră, cereale fortificate.

Alimente bogate în vitamina E: ouă, migdale, alune, semințe de floarea-soarelui, ulei de măsline, spanac, varză kale, sfeclă roșie, sparanghel, cartofi dulci, struguri, avocado.

Alimente bogate în zinc: stridii, carne de vită, porc, pui, năut, linte, fasole, spanac, varză, caju, alune.
Sunt de ajutor și smoothie-urile din fructe sau/și legume proaspete, preparatele apicole (propolisul are excelente proprietăți antivirale și stimulează răspunsul imun).

Necesarul de vitamina A și C poate fi asigurat și prin consumul de siropuri presate la rece, precum cel de cătină cu miere, de mure, de afine, morcov, portocale, măceșe, sau de extracte din muguri de brad, de mesteacăn, din mlădițe de măceș sau de coacăz negru – toate acestea au proprietăți vitaminizante, ajută la întărirea imunității, ameliorează tusea, durerile în gât și favorizează eliminarea secrețiilor bronșice.

Foarte indicate sunt și condimentele, care au rol dezinfectant datorită uleiurilor volatile din compoziție. Astfel de condimente recomandate în infecțiile virale, inclusiv cu SARS-CoV-2, sunt: cimbrul, busuiocul, eucaliptul, turmericul, menta, anasonul, rozmarinul, oregano, ghimbirul, feniculul. Ceapa și usturoiul, de asemenea, pot ajuta la recuperarea mai rapidă în urma unei infecții.

Dieta pentru imunitate. Alimente care reduc inflamația la nivel pulmonar

Durerile musculare și dificultățile respiratorii pot fi o consecință a inflamației cauzate de infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Anumite alimente bogate în acizi grași Omega 3 pot ajuta însă la reducerea procesului inflamator și la ameliorarea simptomelor.

Acestea includ: somon, hering, sardine, anșoa, semințe de in, nuci, ulei de soia, ulei de măsline, avocado, afine, mure, morcovi, ardei gras, broccoli, fulgi de ovăz, orez brun, orz, ridichi, mere, dovleac, ceai verde.

Semințele de cânepă, de in și de dovleac, nucile caju au o cantitate mare de magneziu, foarte util pentru relaxarea musculară. Ele pot fi puse în salate. Se recomandă în special seara, adaugă Cristian Mărgărit.

CONTINUAREA PE EXQUILS.RO