Excesul de acid folic în organism poate avea efecte adverse. Iată 4 dintre riscurile la care te expui dacă consumi o cantitate prea mare.
Acidul folic este o formă sintetică a vitaminei B9, o vitamină B care joacă un rol important în formarea celulelor și ADN-ului. Acesta se găsește exclusiv în vitamine și anumite alimente. Vitamina B9 însă poate poate fi regăsită și în fasole, portocale, sparanghel, varză de bruxelles, avocado și alte legume verzi. Cantitatea zilnică recomandată de acid folic este de 400 mcg pentru un adult, deși femeile însărcinate și cele care alăptează ar trebui să consume 600 și respectiv 500 mcg.
Un nivel scăut de acid folic în organism este asociat bolilor precum boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și chiar anumite cancere. Bineînțeles, chiar și excesul de acid folic poate avea efecte adverse.
Ce se întâmplă în corpul tău când consumi prea mult acid folic?
Poate masca deficitul de vitamina B12
O cantitate prea mare în corp poate masca deficitul de vitamină B12. Organismul folosește vitamina B12 pentru a crea celule roșii și pentru a menține o funcționare optimă a creerului, inimii și sistemului nervos. Lăsat netratat, acest deficit poate reduce capacitatea creierului de a funcționa normal și poate duce la o deteriorare permanentă a sistemului nervos, de cele mai multe ori ireversibilă.