marți, 30 aprilie, 2024

Testul de sange care poate detecta 50 de tipuri de cancer intr-un stadiu timpuriu

Distribuie:

Publicat:

Testul de sânge care va detecta cancerul. Serviciul Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie urmează să înceapă un program pilot pentru un test de sânge simplu care poate detecta mai mult de 50 de tipuri de cancer și, se speră, ar putea ajuta mii de oameni, permițând ca boala să fie tratată cu succes într-un stadiu mai timpuriu.

Testul de sânge „Galleri”

Testul de sânge „Galleri” a fost dezvoltat de o companie din California, Grail, și va fi folosit pentru prima oară pentru 165.000 de pacienți, a anunțat NHS într-un comunicat de presă, vineri. Grail, a cărei activitate se concentrează pe soluții pentru detectarea timpurie a cancerului, este susținută de miliardari americani precum Bill Gates sau Jeff Bezos.

NHS Anglia speră că testul de sânge va fi deosebit de util în identificarea tipurilor de cancer care sunt în prezent dificil de diagnosticat și tratat timpuriu.

„Detectarea precoce – în special pentru afecțiunile greu de tratat, cum ar fi cancerul ovarian și pancreatic – are potențialul de a salva multe vieți”, a declarat directorul executiv al NHS, Simon Stevens, potrivit doctorulzilei.ro.

„Mai mult de 1.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer în fiecare zi în Marea Britanie”, a adăugat el.

Programul pilot, care urmează să înceapă la mijlocul anului 2021, va implica 165.000 de persoane, inclusiv 140.000 cu vârste cuprinse între 50 și 79 de ani, care nu prezintă simptome, dar vor avea analize de sânge anuale pe parcursul a trei ani.

Restul de 25.000 de participanți vor fi persoane cu posibile simptome de cancer cărora li se va oferi testul de sânge pentru a-și accelera diagnosticul după ce vor fi direcționați la spital în mod normal, se arată în comunicatul de presă.

Rezultatele sunt așteptate până în 2023, după care se speră că un milion de oameni ar putea primi testul până în 2025, extinzând acest lucru la o populație mai largă după aceea, a spus NHS Anglia.

În Anglia, aproximativ jumătate din cancere sunt diagnosticate în prezent în stadiul unu sau doi, dar NHS își propune să crească acest nivel la trei sferturi până în 2028, se arată în comunicatul de presă.

CONTINUAREA PE EXQUILS.RO

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img