Indigestia e cel mai căutat cuvânt în perioada sărbătorilor, după mesele îmbelșugate de Crăciun și Revelion. După o lună și jumătate de post urmează cel puțin două săptămâni în care ne vom bucura de preparatele tradiționale deloc prietenoase cu silueta și cu stomacul: fripturi, șorici, sarmale, cozonac. Unde mai pui că totul e stropit cu alcool din belșug, la finalul mesei!
Mâncăm mult, gras și fără să ne gândim la consecințe. Nu e de mirare de ce ambulanțele nu contenesc să ajungă la cei suferinzi, cu stomacul „în piuneze” în perioada de sărbătoare.
Pentru a evita indigestia la masa de sărbători, am cerut sfatul nutriționistului-dietetician Oana Bogdana Al-Zaben, de la cabinetul medical NutriMED din Cluj-Napoca.
Specialistul ne răspunde în rândurile de mai jos la cele mai comune întrebări despre masa de sărbători: ce înseamnă să mâncăm cumpătat, ce ni se poate întâmpla dacă facem excese și ce putem face pentru a preveni indigestia după mesele grele.