Lipsa de calciu poate aparea in cateva minute sau in cateva luni: Cum o recunosti si ce o cauzeaza

0
67

Calciul este un mineral esențial pentru sănătatea oaselor, susținerea scheletului, sănătatea dinților și pentru un ritm cardiac normal. Acest mineral este, de asemenea, necesar pentru contracțiile și relaxarea musculară. În plus, are un rol și în funcția nervilor, hormonilor, dar și în reglarea tensiunii arteriale. Calciul este, astfel, necesar în organism pentru multe funcții vitale intracelulare și extracelulare.

Calciul ionizat (iCa++) este necesar pentru reacții enzimatice, transportul și stabilitatea membranei, coagularea sângelui, contracția nervilor, transmiterea neuromusculară, contracția musculară, tonusul muscular neted vascular, secreția hormonală, formarea și resorbția osoasă, controlul metabolismului glicogenului hepatic și creșterea și divizarea celulelor. Hipocalcemia, definită ca o reducere a concentrației serice ionizate de calciu (Ca), este o tulburare electrolitică, care poate rezulta dintr-un spectru vast de tulburări.

Simptomele hipocalcemiei

Hipocalcemia sau nivelul scăzut de calciu în sânge, în unele situații, poate fi asimptomatică și poate trece neobservată, iar în cazuri mai grave, pot să apară simptome severe și poate pune viața în pericol, potrivit doc.ro. Hipocalcemia se poate manifesta și identifica prin:

Iritabilitate neuromusculară;

Semnul lui Chvostek;

Semnul lui Trousseau;

Parestezii;

Tetanie;

Convulsii;

Crampe musculare;

Slăbiciune musculară;

Laringospasm;

Spasm bronșic;

Semne extrapiramidale datorate calcificării ganglionilor bazali;

Calcificarea cortexului cerebral sau a cerebelului;

Iritabilitate;

Creșterea presiunii intracraniene;

Spasme distonice;

Confuzie, dezorientare;

Oboseală;

Anxietate;

Memorie slabă;

Piele uscată;

Păr aspru;

Unghii fragile;

Alopecie;

Hipoplazia smalțului;

Rădăcini premolare scurtate;

Apariția/Dezvoltarea cariilor dentare;

Dermatită exfoliativă;

Psoriazis;

Durere abdominală;

Colică biliară;

Dispnee;

Aritmii;

Hipotensiune;

Insuficiență cardiacă congestivă;

Cardiomiopatie;

Lipsa de calciu poate apărea acut în decursul unui interval de câteva minute până la câteva ore sau cronic în decursul unui interval de câteva săptămâni până la câteva luni. Semnele și simptomele hipocalcemiei se pot dezvolta acut sau cronic și, uneori, pot pune viața în pericol. Manifestările clinice ale hipocalcemiei sunt reprezentate de furnicăturile neuromusculare de la nivelul extremităților și din jurul gurii. Când simptomele se manifestă sever, pot apărea tetania, convulsiile, laringospasmul și bronhospasmul.

CONTINUAREA PE EXQUISL.RO