Vaccinul gripal: tot ceea ce trebuie sa stii despre imunizarea de sezon

0
73

În acest sezon, administrarea unui vaccin gripal este mai importantă ca niciodată! Mai întâi de toate, pentru a vă proteja de gripă pe voi, dar și pe cei din jurul vostru!  Apoi, pentru a nu îngreuna mai mult sistemul sanitar care este deja copleșit de pandemia de COVID-19.

Vaccinarea antigripală și pandemia de COVID-19

Specialiștii recomandă efectuarea vaccinului antigripal în sezonul 2020/2021 pentru a evita o posibilă dublă infectare – cu virusul gripal și cu noul coronavirus SARS-Cov2.

În acest context, vaccinarea împotriva gripei este și mai importantă. Iată câteva argumente!

– Persoanele aflate în grupa de risc pentru coronavirus sunt la risc și pentru virusul gripal
– Dacă aveți gripă și coronavirus în același timp, cercetările arată că este mai probabil să faceți forme severe de boală
– Vaccinarea vă ajută la reducerea presiunii asupra sistemului de sănătate și a personalului medical
– Chiar dacă ați avut COVID-19 specialiștii spun că este sigur să vă vaccinați antigripal. Va fi eficient în prevenirea gripei.

Un studiu recent realizat în România în luna septembrie (740 de respondenți cu vârste între 25-60 de ani) arată că aproape 50% spun că sunt mai îngrijorați de impactul gripei sezoniere în acest an, față de anii trecuți ca urmare a co-existenţei cu pandemia COVID-19. De remarcat că femeile s-au declarat îngrijorate în mai mare măsură decât bărbații de asocierea gripei sezoniere cu pandemia de COVID-19 (74,9%, femei față de 64,8% la nivelul subeșantionului de bărbați).

Ce este gripa?

Gripa este o infecție virală care atacă sistemul respirator – nasul, gâtul și plămânii. La început, gripa poate părea o răceală obișnuită cu nas care curge, strănut și durere în gât. Răcelile se dezvoltă de obicei încet, în timp ce gripa tinde să apară brusc. Și, deși și o răceală poate fi deranjantă, gripa dă o stare de rău mai pronunțată.
Semnele și simptomele frecvente ale gripei includ: febră, dureri musculare, frisoane și transpirații, durere de cap, tuse uscată, persistentă, scurtarea respirației, oboseală și slăbiciune, nas care curge sau nas înfundat, durere de gât, durere oculară, mai rar vărsături și diaree, dar acest lucru e mai frecvent la copii decât la adulți.

„Cel mai adesea pacienții noștri ne spun că gripa este o viroză ușoară, o răceală banală și că au mai făcut gripe și au trecut ușor peste ele. În realitate, gripa este o boală grea, care afectează mai ales plămânii și determină o infecție respiratorie importantă” spune Dr. Sandra Alexiu, Medic Primar Medicină de Familie, Președintele Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov.

Tocmai de aceea gripa nu ar trebui privită drept o afecțiune ușoară!

De ce să te vaccinezi antigripal?

Specialiștii au argumente puternice atunci când recomandă vaccinarea antigripală. Iată ce spune medicul Dina Mergeani, Președinte al Societății Naționale de Medicina Familiei: “Vaccinarea anuală este cea mai eficientă metodă de a reduce riscul de îmbolnăvire, de complicații ale gripei, de spitalizare și în anumite cazuri, de deces.”
Vaccinul gripal oferă cea mai bună protecție împotriva gripei, ajutând organismul să dezvolte anticorpi împotriva virusurilor de gripă incluse în vaccin. Anual, reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății încearcă, pe baza unor statistici, să afle acele tulpini ce vor predomina în sezonul următor şi creează vaccinul care să poată distruge aceste virusuri. De aceea este importantă vaccinarea anuală, pentru că în fiecare an virusul gripal suferă modificări.

Vaccinurile gripale ajută la protejarea împotriva principalelor tipuri de virusuri gripale, deși riscul să faceți gripă nu este eliminat sută la sută. Dacă, totuși faceți gripă deși v-ați vaccinat, veți face, probabil, o formă mai ușoară care nu va dura la fel de mult ca aceea pe care ați fi făcut-o dacă nu erați vaccinați. Mai mult, administrarea vaccinului împotriva gripei vă va împiedica, de asemenea, să răspândiți gripa către alte persoane care ar putea fi mai expuse riscului unor forme grave de gripă. Vaccinul devine eficient la 10-14 zile după vaccinare – în toată această perioadă corpul creează anticorpii necesari.

CONTINUAREA PE CSID.RO