Medicul Virgil Musta, specialist în Boli Infecțioase la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a răspuns, într-o postare pe un grup de Facebook, la peste 50 de întrebări legate de vaccinul anti-COVID primite din partea oamenilor.
Specialistul face precizarea că decizia de vaccinare trebuie luată împreună cu medicul specialist sau cu medicul de familie, mai ales în cazul persoanelor care suferă de anumite afecțiuni, deoarece aceștia cunosc mai bine istoricul medical și starea actuală de sănătate a pacientului.
În măsura în care putem avea un dialog civilizat, un limbaj decent și o atitudine constructivă, care să ne ajute să înțelegem mai bine nedumeririle pe care le avem (fără a jigni sau ataca pe cei care au alte opinii), voi încerca să răspund și la alte întrebări, pe care le puteți scrie chiar în comentariile de la această postare. Această listă se va actualiza permanent, astfel încât să aveți într-un singur loc întrebările care apar, cât și răspunsurile oferite, pentru a le putea oricând consulta, a scris medicul pe grupul respectiv.
Medicul Virgil Musta – întrebări și răspunsuri privind vaccinul anti-COVID
Redăm mai jos cele 50 de întrebări la care medicul Virgil Musta a răspuns:
1. Fiind un vaccin nou, nu cunosc prea multe despre el și nu știu dacă e bine să mă vaccinez, cum procedez?
Căutați informații din surse credibile, oferite de oameni care au expertiză solidă, care s-au confruntat de-a lungul carierei cu diverse alte epidemii (epidemiologi, infecționiști, specialiști în sănătate publică etc.) și nu luați de bune opiniile celor care doar își dau cu părerea, neavând niciun fel de pregătire în domeniu și care doar preiau și rostogolesc diverse informații pe care nici măcar nu le verifică.
2. La ce mă ajută, de fapt, dacă decid să mă vaccinez?
Vaccinarea ajută în 3 direcții:
o să îți diminuezi foarte mult posibilitatea de a face boala (pentru că îți învață sistemul imunitar să anihileze virusul cât mai repede după ce ai intrat în contact cu el)
o să îți diminuezi foarte mult posibilitatea de a face o formă gravă a bolii (pentru că stimulează organismul să producă anticorpi și stimulează imunitatea celulară)
o să contribui la stoparea pandemiei și la revenirea mai rapidă la normalitate (cu cât mai repede se atinge un număr suficient de oameni care au un răspuns imunitar corespunzător împotriva SARS-CoV-2, cu atât mai repede pandemia poate fi oprită)
3. La ce riscuri mă expun dacă decid să nu mă vaccinez?
Să faci boala, să faci o formă severă, să ajungi la Terapie Intensivă și poate și mai rău, să rămâi cu sechele care îți vor crea probleme toată viața, să nu fii liber să călătorești unde vrei fără carantinări, să îmbolnăvești prieteni, membri de familie care pot face forme grave.
4. Cât de sigur este vaccinul? (dacă nu îmi face mai mult rău decât bine, pe termen scurt, dar și pe termen lung)?
Oricare dintre variantele aprobate deja sunt vaccinuri sigure, toate testele efectuate anterior lansării (pe zeci de mii de oameni), dar și observațiile de până acum de la cei peste 30 de milioane de oameni din 46 de țări care au primit deja prima doză de vaccin ne arată că vaccinul, indiferent de compania producătoare, nu are efecte secundare pe termen scurt mai accentuate decât alte vaccinuri de până acum, ba chiar mai puține. Practic, probabilitatea de a avea un accident de mașină este mult mai mare decât efectele adverse serioase.
Pe termen lung, toate estimările experților, bazate pe modul concret de interacționare cu organismul nostru, ne arată că nu vor există efecte dăunătoare sănătății cauzate de acest vaccin. Evident că nu s-a putut încă observa concret acest lucru, pentru că nu avem o monitorizare pe o durată de ani de zile, dar părerea mea este că, spre exemplu, poluarea și lipsa de igienă au efecte mult mai nefaste pe termen scurt și lung decât vaccinul.
5. Prin vaccin mi se introduce virus în organism? Îmi modifică structura genetică?
Vaccinul Pfizer și cel de la Moderna nu conțin virus viu atenuat și nici măcar virus inactivat. Aceste vaccinuri, spre deosebire de altele de până acum, datorită tehnologiei moderne, folosesc ARN mesager într-un mod foarte inteligent și inovator pentru a te imuniza. NU pătrunde în ADN-ul uman, în nicio formă!