Durerile in gat: ce boli ascund si care sunt plantele care amelioreaza durerea

0
106

În jurul nostru „roiesc” peste 200 de virusuri responsabile de infecţii respiratorii. Printre suferinţele „de sezon” se numără și durerile în gât.

Vremea continuă să ne pună la încercare rezistenţa organismului. Pentru că dimineaţa avem parte de ceaţă şi temperaturi scăzute, iar la amiază, cu puțin noroc, de razele mult aşteptate ale soarelui, ne este destul de dificil să găsim un echilibru între îmbrăcămintea adecvată şi temperatura de afară.

Şi cum în jurul nostru „roiesc” peste 200 de virusuri responsabile de infecţii respiratorii, suferinţele de sezon devin inevitabile. Cele mai frecvente dintre acestea sunt durerile în gât, pentru că majoritatea virusurilor se cantonează la nivelul amigdalelor, faringelui sau laringelui.

Plantele medicinale sunt de un real ajutor în aceste cazuri. Gălbenelele, cătina, bergamota şi propolisul sunt considerate „anestezice” naturale care calmează rapid durerile în gât.

Ce boli semnalează durerile în gât?

„Mă doare în gât!” Cine nu pronunţă aceste cuvinte măcar o dată în sezonul rece? Puţini ştiu însă ce afecţiuni se ascund în spatele acestei suferinţe frecvente.

Durerea la nivelul gâtului este provocată în majoritatea cazurilor de inflamaţia mucoasei respiratorii. Aceasta apare de obicei din cauza virusurilor (80%), bacteriilor sau fungilor.

Durerile acute de gât se caracterizează prin:

înroşirea şi umflarea amigdalelor şi/sau faringelui

senzaţie de usturime şi/sau uscăciune  în gât

dificultăţi la înghiţire

răguşeală

Cele mai frecvente boli manifestate prin durere în gât sunt: amigdalita, faringita şi laringita.

Amigdalita este o inflamaţie de origine infecţioasă (virală sau bacteriană) a amigdalelor. Debutează cu senzaţie de usturime în gât, apoi apare durerea la înghiţire, iar uneori durerile iradiază spre urechi. Acestea pot fi însoţite de febră, stare de oboseală, tuse, mărirea ganglionilor, vărsături. Amigdalita bacteriană este foarte frecventă la copii între 5 şi 15 ani.

Faringita este inflamaţia faringelui. Este una dintre cele mai comune afecţiuni din sfera ORL şi poate afecta pe oricine, adulţi sau copii. Ea se manifestă prin dureri în gât, febră, dificultăţi la înghiţire, dureri la nivelul urechilor. Deseori, ganglionii limfatici ai gâtului sunt umflaţi. Faringita poate fi însoţită de otită acută, sinuzită sau bronşită acută. Cel mai frecvent este de origine virală. La copii, se dezvoltă mai ales în partea superioară a faringelui (rino-faringe). Rino-faringita acută este cea mai frecventă boală a copilăriei.

Laringita reprezintă inflamaţia laringelui şi a corzilor vocale. Ea se manifestă prin răguşeală şi dureri în gât, asociate cu tuse seacă, nas înfundat, dificultăţi respiratorii. Cazurile de laringită sunt foarte frecvente în perioada noiembrie-mai. În majoritatea cazurilor, laringitele sunt provocate de virusuri, dar pot fi şi bacteriene.

Cum ne ajută remediile naturale?

CONTINUAREA PE CSID.RO