Insuficienta cardiaca si ratele de spitalizare si mortalitate. Ce putem face?

0
82

Insuficiența cardiacă (IC) afectează aproape 5% din populația României, adică aproximativ un milion de români. Dintre bolnavi, aproape jumătate mor în primii 5 ani de la diagnostic, ca urmare a complicațiilor cardiovasculare survenite (HTA, ischemie, aritmie etc.), a comorbidităților asociate (diabet zaharat, insuficiență renală, BPOC, fibrilație atrială) și a tratamentului instituit mult prea târziu sau a lipsei de aderență a pacientului la acesta.

Totodată, spitalizarea (reinternările) din cauza IC este foarte frecventă – în medie, un pacient cu insuficiență cardiacă are 2,2 reinternări pe an, cu o durată medie de spitalizare de 7 zile, arată datele Societății Române de Cardiologie. Majoritatea reinternărilor sunt cauzate de decompensările insuficienței cardiace cronice.

În fiecare oră, sunt diagnosticate 5 noi cazuri de insuficiență cardiacă, se efectuează 12 internări din cauza acestei afecțiuni și se înregistrează un deces, arată aceleași date.

Prevalenţa insuficienţei cardiace creşte rapid proporţional cu vârsta (între 10% şi 20%), majoritatea persoanelor afectate având vârste cuprinse între 70 și 80 de ani.

continuarea pe csid.ro