Ce trebuie sa stie persoanele cu afectiuni hematologice despre vaccinul anti-COVID

0
67

Pacienții cu afecțiuni hematologice au indicație de vaccinare anti-COVID, având în vedere că sunt o categorie predispusă la forme grave de COVID-19 și deces în cazul infectării. Trebuie menționat însă că pacienții cu anumite afecțiuni hematologice ar putea să dezvolte un răspuns imun protector incomplet la un vaccin anti-COVID, deoarece nu prezintă celule imune adaptative funcționale. 

Imunosupresia poate fi cauzată de o boală sau de un tratament. În această categorie de pacienți sunt incluși: pacienții imunosupresați postchimioterapie, pacienții care efectuează radioterapie, pacienții care efectuează transplant de celule stem hematopoietice, pacienții cu mielom multiplu sau boli genetice care afectează sistemul imun, boli ale complementului (SCID), pacienții care primesc tratament imunosupresor sau tratament imunomodulator biologic.

Este considerat imunosupresat orice pacient cu istoric de afecțiuni hematologice maligne, precum leucemie, limfom, mielom.

Demența digitală: ce înseamnă și cum transformă creierul copiilor

Pacienții cu afecțiuni hematologice (inclusiv leucemiile acute) nu au contraindicație pentru vaccinarea anti-COVID-19, dar încă nu există experiență legată de eficacitate. Decizia de vaccinare se ia de la caz la caz, împreună cu medicul curant hematolog care cunoaște pacientul și acele afecțiuni hematologice de care suferă.

Continuarea pe csid.ro