Consumul exagerat de alcool este nociv pentru sănătate, însă un consum moderat poate avea anumite beneficii, potrivit mai multor cercetări.
Consumul moderat de alcool – definit ca nu mai mult de o băutură zilnic pentru femei și două pentru bărbați – a fost asociat cu un risc mai mic de deces de cauze cardiovasculare, în comparație cu consumul excesiv de alcool sau cu lipsa consumului de alcool, potrivit unui nou studiu prezentat la cea de-a 70-a sesiune științifică anuală a Colegiului American de Cardiologie.
Oamenii de știință au constatat, pe de o parte, că activitatea creierului legată de stres a fost mai mare la persoanele care nu beau alcool deloc, în comparație cu persoanele care beau moderat. Pe de altă parte, persoanele care beau excesiv (adică mai mult de 14 băuturi pe săptămână) au cel mai ridicat nivel de activitate cerebrală legată de stres, potrivit doc.ro.
Astfel, potrivit acestui studiu, cantități moderate de alcool pot avea efecte benefice asupra creierului, contribuind la reducerea stresului și la inducerea unei stări de relaxare, mecanisme prin care s-ar putea reduce și incidența bolilor cardiovasculare. Însă cantitățile mari de alcool cresc stresul și riscul cardiovascular.
Cercetătorii avertizează că aceste descoperiri NU ar trebui să încurajeze consumul de alcool (deci, cine nu bea deloc alcool nu trebuie să înceapă să bea), însă ar putea deschide drumul către noi terapii sau recomandarea unor activităților de gestionare a stresului, cum ar fi exercițiile fizice sau yoga, pentru a ajuta la minimizarea semnalelor de stres din creier.