Pneumonia ambulantă este o infecție bacteriană care afectează tractul respirator superior și inferior. Se mai numește și pneumonie atipică, deoarece de obicei nu este la fel de severă ca alte tipuri de pneumonie.
Nu provoacă simptome care să necesite obligatoriu odihnă la pat sau spitalizare. S-ar putea simți ca o răceală obișnuită, iar majoritatea oamenilor sunt capabili să-și continue viața de zi cu zi. Pneumonia ambulantă poate dura oricât, de la o săptămână la o lună.
Acest tip de pneumonie este considerat atipic datorită faptului că celulele care cauzează infecția sunt rezistente la penicilină, medicamentul care este utilizat în mod normal pentru tratarea pneumoniei. Aproximativ 2 milioane de oameni din Statele Unite suferă de pneumonie ambulantă din cauza Mycoplasma pneumoniae în fiecare an.
Care sunt simptomele pneumoniei ambulante?
Simptomele pneumoniei ambulante sunt de obicei ușoare și arată ca cele ale unei răceli obișnuite. Simptomele pot fi treptate la început (apar la aproximativ două săptămâni după ce ai contractat-o) și se pot agrava în decursul unei luni, potrivit doc.ro.
Simptomele includ:
durere de gât
inflamație în trahee și ramurile sale principale
tuse persistentă (uscată)
durere de cap
Simptomele de acest gen care durează mai mult de o săptămână pot fi un semn al pneumoniei ambulante.
Simptomele pot varia, de asemenea, în funcție de locul în care se află infecția. De exemplu, o infecție aflată în căile respiratorii superioare va provoca o respirație mai dificilă, în timp ce o infecție în tractul respirator inferior, inclusiv plămânii, poate provoca greață, vărsături sau stomac deranjat.