Odată cu schimbarea anotimpurilor apar şi virozele respiratorii, care afectează mai ales copiii, a căror imunitate este în formare. Cercetător Dr. Horaţiu Albu, master în biologie moleculară, ne recomandă câteva modalităţi de creştere a imunităţii copiilor cu ajutorul unor suplimente alimentare naturale şi a unui stil de viaţă corect.
Fructe şi legume sau sucuri presate la rece
O dietă bogată în fitonutrienţi poate proteja copilul şi împotriva unor boli cronice şi degenerative ce pot surveni în viitorul său de adult, precum cancerul, bolile de inimă şi nu numai. Încercaţi să ajutaţi copilul să mănânce cinci porţii de fructe şi legume pe zi.
Timpul de somn
Privarea de odihnă îi poate face mai susceptibili la boli. Un nou-născut ar putea avea nevoie de până la 18 ore de somn pe zi, copii mici necesită 12-13 ore, iar copiii preşcolari au nevoie de aproximativ 10 ore. În cazul în care copilul nu poate sau refuză să doarmă în timpul zilei, încercaţi să-l duceţi la culcare mai devreme seara.
Exerciţii fizice
Cercetările recente arată că exerciţiile fizice cresc numărul de celule naturale de apărare. Pentru a-i integra pe copii într-o rutină de fitness pe tot parcursul vieţii, trebuie să le găsiţi un bun model. Realizarea exerciţiilor fizice împreună cu ei sau în grupe de copii care practică un anume sport este mult mai eficientă decât să-i îndrumaţi să meargă afară şi să se joace. Activităţile în familie pot fi distractive şi includ mersul cu bicicletă, drumeţii, patinaj, baschet, tenis etc.
Igiena
Asiguraţi-va că cei mici se spală pe mâini de multe ori şi cu săpun. Ar trebui să acorde o atenţie deosebită igienei înainte, după fiecare masă şi după joaca afară, manipularea animalelor de companie. Nespalarea mâinilor şi a feţei, suflarea nasului, strănutul şi tusea pot reprezenta modalităţi de a răspândi şi contracta virusurile dacă nu sunt corect deprinse.
Fumatul pasiv
Fumul conţine mai mult de 4000 de toxine, dintre care cele mai multe pot irita sau chiar distruge unele celulele din organism. Copiii sunt mai sensibili decât adulţii la efectele nocive ale fumatului pasiv, deoarece aceştia respiră într-un ritm mai rapid. Fumatul pasiv creşte riscul de bronşită, infecţii ale urechii sau astm în cazul celor mici.
Medicaţie
Cerându-i medicului pediatru o reţetă pentru un antibiotic de fiecare dată când copilul are o răceală, gripă sau dureri în gât nu faceţi decât să înrăutăţiţi pe termen lung starea sa de sănătate. ”Suplimentele nutriţionale bazate pe micronutrienţi – aminoacizi, vitamine, unele minerale şi fitonutrienţi secundari – sunt tot mai des concepute pentru îmbunătăţirea sistemului de apărare a organismului şi pentru a putea lupta cu virusurile respiratorii”, completează specialistul.