Cafeaua poate provoca crize dureroase generate de creșterea acidității și gastrită la persoanele care au deja această afecțiune, însă nu consumul în sine este responsabil de etiologia bolilor digestive. Fiind însă o băutură acidă, consumul în exces de cafea poate deteriora mucoasa stomacului și poate provoca inflamația acesteia.
Acidul din cafea provoacă un dezechilibru în mediul acid stomacal deoarece stimuleaza glandele apocrine să secrete mai mult suc gastric, cum ar fi acidul clorhidric și stimulează contracțiile în stomac și intestine. În felul acesta, mai ales dacă este consumată pe stomacul gol, alături de o țigară, cafeaua dăunează mucoasei stomacului și provoacă inflamații, agravând afecțiuni precum gastrita, reflux gastroesofagian și ulcerul.
Ce este gastrita?
Gastrita este inflamația mucoasei gastrice, generate fie de infecția cu bacteriile numite Helicobacter Pylori, fie de consumul exagerat și îndelungat de analgezice și antiinflamatoare nesteroidiene. Persoanele mai în vârstă sunt susceptibile la gastrită datorită sistemului lor imunitar mai slab, potrivit doc.ro. Anumite condiții de sănătate pot determina, de asemenea, o persoană să aibă un sistem imunitar slăbit, indiferent de vârsta sa.
O cauză genetică poate predispune la gastrită din cauza anomaliilor specifice. Persoanele care iau medicamente AINS care ajută la tratarea durerilor din artrită sunt, de asemenea, expuse riscului de a dezvolta gastrită.
Persoanele care fumează, beau alcool și băuturi acide sunt, de asemenea, predispuse la apariția gastritei. Stresul poate provoca, de asemenea, stimularea de acizi gastrici, prin sistemul neurovegetative, care favorizează afecțiunea.
Gastrita și ulcerul se manifestă prin simptome specifice cum ar fi pirozisul – arsura epigastrică – arsură în capul pieptului, greață, pierderea poftei de mâncare, indigestie și probleme abdominale.