Rădăcinoasă pe care o consumăm adesea sub formă de salate, ridichea neagră este valorificată şi în fitoterapie. Această rădăcinoasă şi-a dovedit beneficiile în susţinerea sănătăţii ficatului, iar calităţile nu se opresc aici.
Orginară din Asia, ridichea neagră conţine, printre altele, vitamina C (6,4 – 23 mg la 100 g de produs crud), vitamina B9 (36 mcg/100 g), calciu (53 mg/100 g), fier (1,5 mg/100 g) şi potasiu (312 mg/100 g). De asemenea, este sursă de polifenoli antioxidanţi şi de compuşi cu acţiune detoxifiantă, antiseptică, antibacteriană şi anticancerigenă. O cură cu ridiche neagră, consumată sub formă de salată sau suc, este benefică oricând, dar mai ales după excesele alimentare sau de alcool, care suprasolicită ficatul.
Ajută la refacerea celulelor hepatice
Ridichea neagră favorizează eliminarea toxinelor, creşte secreţia bilei şi ajută la evacuarea ei în intestin, susţinând astfel digestia. Derivaţii sufuroşi din această rădăcinoasă susţin acţiunea enzimelor hepatice, contracarând efectul nefast al alcoolului, al toxinelor şi al medicamentelor asupra ficatului. Conţinutul mare de antioxidanţi conferă ridichei negre calităţi protectoare şi reparatoare asupra celulelor hepatice. Efectul detoxifiant al acestei rădăcinoase aduce beneficii şi rinichilor, prevenind formarea calculilor şi a infecţiilor renale.
Mod de administrare: pentru beneficiile asupra ficatului consumă zilnic câte 1 linguriţă de suc de ridiche neagră de 2 până la 6 ori pe zi. Nu depăşi 100 ml de suc pe parcursul unei zile. Sucul îl obţii cu ajutorul storcătorului electric.