Nelipsit din bucătăriile românilor, leuşteanul nu este doar un simplu zarzavat. Această plantă poate fi folosită şi ca remediu naturist, atât în tratamente interne, cât şi în cele externe.
Leuşteanul (Levisticum officinale) este o plantă perenă comestibilă, originară din zona mediteraneană a Europei de Sud. Planta poate creşte până la 2 metri în înălţime şi are flori galbene. Leuşteanul a fost folosit pentru prima oară în Italia, în supe. Pe lângă utilizările gastronomice, studiile au arătat că leuşteanul este de ajutor şi în medicina tradiţională. În scop terapeutic se utilizează întreaga plantă, verde sau uscată, inclusiv seminţele şi florile. De obicei, leuşteanul se foloseşte ca infuzie, însă poate fi utilizat şi ca ulei esenţial, decoct, oţet sau ca ingredient în pastile. Planta are efecte antibacteriene, expectorante, calmante şi antiinflamatoare.
Alină durerile de stomac
Leuşteanul conţine limonen, un compus antiinflamator despre care s-a demonstrat că are efecte antiiflamatoare semnficative. Leuşteanul este folosit pentru alinarea durerilor de stomac, pentru tratarea balonării, pentru că tratează iritaţia intestinelor şi pentru că susţine sănătatea colonului. Dacă ai probleme digestive, se recomandă consumul a 2-3 căni pe zi de ceai de leuştean. Adaugă 1 linguriţă de frunze uscate, într-o cană de apă clocotită. Lasă la infuzat 10-15 minute şi strecoară.
Amliorează bolile de piele
Planta proaspătă este considerată un elixir de frumuseţe pentru piele. Leuşteanul poate calma şi poate reduce edemul cutant şi este folosit în tratarea unor afecţiuni ale pielii, precum: psoriazis, dermatită şi acnee. De asemenea, antioxidanţii prezenţi în compoziţia sa ajută la prevenirea ridurilor şi la creştrea fluxului sangvin la suprafaţa pielii, îmbunătăţind tonusul şi aspectul său. Zdrobeşte câteva frunze verzi de leuştean până când se formează o pastă, masează zona afectată timp de 5 minute, apoi clăteşte cu apă călduţă. Repetă procedeul de 2 ori pe zi, 7 zile.
Reduce simptomele alergiilor
Leuşteanul conţine un alt compus antiiflamator important, numit quercină, care s-a dovedit de ajutor în tratamentele pentru alergii. Această substanţa inhibă producţia de histamine în corp şi reduce iritaţiile cutanate, fiind de ajutor pentru că reduce simptomele alergiilor. Leuşteanul poate fi folosit pentru ameliorarea mâncărimilor ochilor, în caz de secreţii nazale abundente şi în caz de rinită. Pentru alergiile oculare, înmoaie o bucată de material curat în ceaiul rece de leuştean şi ţine-o deasupra ochilor închişi, câteva minute.
Tratează durerile menstruale
Atunci când este consumat la începutul perioadei menstruale, leuşteanul poate acţiona ca un calmant în multe dintre efectele neplăcute ale menstruaţiei, inclusiv în tratarea crampelor şi a balonării. Pentru problemele menstruale, se recomandă consumul de ceai de leuştean sau de suc. Dacă optezi pentru sucul de leuştean, ai nevoie de frunze proaspete, mixate bine. Pune-le într-o sticlă cu apă şi lasă sucul la macerat 30 de minute, apoi filtrează. Se recomandă să fie consumat imediat, pentru a nu-şi pierde din proprietăţi.
Asigură o respiraţie proaspătă
Frunzele de leuştean sunt eficiente în menţinerea prospeţimii respiraţiei. Pentru acest beneficiu, se recomandă mestecarea a 1-2 frunze proaspete de leuştean, după masă. De asemenea, în cazul în care te confrunţi cu stări de greaţă, un remediu eficient este mestecarea a 1-2 frunze proaspete de leuştean înainte şi după masă, deoarece stimulează secreţia de sucuri gastrice.