Retenția urinară este o afecțiune în care vezica urinară nu se golește complet sau deloc atunci când urinezi.
Vezica ta este ca un rezervor de stocare a urinei. Rinchii absorb din sânge substanţele toxice din urină, pe care organismul le produce în urma metabolizării alimentelor. Odată filtrată, urina se deplasează în vezica urinară unde așteaptă până când este timpul să treacă prin uretra și să iasă din corp.
Retenția urinară poate fi acută sau cronică. Retenția urinară acută (bruscă) înseamnă că apare rapid și este o urgență medicală. Retenția urinară cronică înseamnă că ai avut această afecțiune pentru o perioadă mai lungă de timp.
Simptome retenția urinară
Simptomele pot diferi ușor pentru retenția urinară acută și cronică.
Retenția acută de urină este o urgență medicală care poate apărea din cauza blocării totale a uretrei sau a unei alte părți a sistemului urinar. Simptomele includ:
incapacitate totală de a urina (s-ar putea să simți că ai nevoie la toaletă, dar să nu reușești deloc să urinezi când încerci);
nevoie intensă de a urina sau senzația că vezica urinară este plină;
umflare sau durere în zona stomacului (durere sau disconfort severe în abdomenul inferior din cauza faptului că vezica urinară continuă să se extindă și să exercite presiune asupra nervilor și țesuturilor din jur);
în unele cazuri, simptome specifice unei infecții urinare, precum febră sau frisoane.
Unii pacienți nu observă niciun simptom de retenție urinară până când nu dezvoltă incontinență, potrivit doc.ro. Persoanele care au incontinență inexplicabilă ar trebui, așadar, să consulte medicul!