Reducerea zahărului din alimentație ar putea reduce riscul de îmbolnăvire și chair riscul de deces, spune un nou studiu.
Zahărul din alimentele și băuturile procesate a devenit o cauză importantă a unor afecțiuni grave. Un studiu arată că reducerea nivelului de zahăr din aceste produse ar putea preveni milioane de probleme de sănătate și chiar decese, potrivit unei echipe de oameni de știință de la Harvard, Tufts și Departamentul de Sănătate și Igienă Mintală din New York. Lucrarea lor a fost publicată în 2021, în Circulation.
Cercetătorii au venit cu un model despre modul în care o politică de reducere a zahărului propusă de Inițiativa națională de reducere a sării și zahărului din SUA ar afecta sănătatea și economia țării. Politica propusă ar reduce cu 20% zahărul din alimentele ambalate și cu 40% din băuturile îndulcite.
Oamenii de știință au stabilit că în timpul vieții unei populații adulte medii, astfel de reduceri
ar putea preveni aproximativ 2,5 milioane de atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și stopuri cardiace;
previne 750.000 de cazuri de diabet și aproape 490.000 de decese cardiovasculare;
s-ar economisi miliarde în costurile de îngrijire a sănătății.
Dacă politica propusă va fi implementată, companiile s-ar angaja în mod voluntar să reducă zahărul în alimente și băuturi. Dar nu trebuie să așteptați până când o fac.