Sistemul imunitar, prima linie de apărare a organismului: Alimentele care îl fac mai puternic

0
112

În ultimul an și jumătate s-a vorbit tot mai mult despre sistemul imunitar, despre vitamine, alimente și stil de viață sănătos. Sistemul imunitar este prima linie de apărare a organismului împotriva bolilor.

Sistemul nostru imunitar folosește un sistem de celule și substanțe din corp pentru a lupta împotriva virusurilor, bacteriilor dăunătoare și paraziților. Un sistem imunitar mai puternic înseamnă mai puține șanse de a ne îmbolnăvi.

Nutrienți critici pentru imunitate

“Designul sistemului nostru imunitar este foarte complex și dependent de echilibrul multor factori, nu doar alimentația, cu atât mai puțin un aliment sau nutrient specific. Cu toate acestea o dietă echilibrată, combinată cu alți factori ai unui stil de viață sănătos, cum ar fi somnul adecvat și exerciitile fizice, stimulează cel mai eficient organismul să lupte importiva infecțiilor și bolilor. Fiecare etapă a răspunsului imun al organismului se bazează pe prezența multor micronutrienti.

Anumiți nutrienți precum vitamina C, vitamina D, zinc, seleniu, fier și proteine au fost identificați ca fiind critici pentru creșterea și funcționarea celulelor sistemului imunitar. Alimentația joacă un rol important în a determina ce tipuri de microbi trăiesc în intestinele noastre. O dietă bogată în fibre, cu multe legume, fructe, cereale integrale și leguminoase susține dezoltarea acestor microorganisme benefice.”, explică medicul Șerban Damian, potrivit doctorulzilei.ro.

Știați că există modalități prin care vă puteți întări sistemul imunitar pentru a-și maximiza efectele?

Pentru că da, sistemul imunitar este ceva care ar trebui hrănit. S-a demonstrat că abordarea unor diete specifice pot întări răspunsul imunitar al unei persoane. Medicul Șerban Damian, nutriționist la Centrul Superfit ne dezvăluie care sunt alimentele pe care ar trebui să le introducem în stilul nostru de viață, astfel încât să ajutăm la stimularea imunității, dar și alte sfaturi importante pe care să le introducem în rutina zilnică.

“O dietă corectă include alimente probiotice și prebiotice. Alimentele probiotice conțin bacterii vii utile, iar alimentele prebiotice conțin fibre și oligozaharide care hrănesc și mențin coloniile sănătoase formate de aceste bacterii. Alimentele probiotice sunt chefirul, iaurtul cu culture active vii, legumele fermentate, varza murată, tempeh, ceai kombucha, kimchi și miso. Pe lista alimentelor prebiotice se află: usturoiul, ceapa, praz, sparaghel, anghinare, banana și alge marine”, continuă medicul specialist.

Contnuarea pe exquils.ro