Ceea ce pui în farfurie, chiar şi ceea ce bei, îţi poate afecta sănătatea inimii sau o poate susţine. Alimentele nesănătoase pentru inimă nu conţin elemente nutritive necesare pentru o bună funcţionare a sistemului cardiovascular sau cresc riscul de agravare a bolilor inimii prin creşterea nivelului colesterolului rău LDL şi a trigliceridelor din sânge.
Dacă alegi alimente gustoase, dar neprietenoase cu inima ta, acestea ajung să-ţi facă rău prin creşterea tensiunii arteriale şi a greutăţii corporale sau prin îmrăutăţirea sensibilităţii la insulină. Elemente nutritive precum fibrele, potasiul, acizii graşi Omega-3, calciul, magneziul şi antioxidanţii sunt de un real ajutor cardiacilor, ceea ce face ca dieta mediteraneană să fie una dintre cele mai bune alegeri pentru cei care doresc să-şi îmbunătăţească sănătatea inimii.
O dietă din care nu lipsesc cerealele integrale, leguminoasele, nucile, lactatele şi grăsimile sănătoase ajută la reducerea riscului de boli cardiovasculare, conform unui studiu publicat în „Jurnalul colegiului american de cardiologie”. Cardiologii şi nutriţioniştii americani au realizat o listă cu acele alimente care ar trebui să dispară din meniul celor diagnosticaţi cu boli ale sistemului cardiovasular.