ATENŢIE VASLUIENI. Sfaturi şi informaţii despre Ebola date de medici

0
106

După ce în România a apărut primul pacient suspectat că ar fi infectat cu virusul ucigaş Ebola, medicii au oferit o serie de sfaturi pentru a fi evitată această boală. Printre specialişti se numără şi medicul ieşean Tudor Ciuhodaru, care prezintă cele mai importante detalii, „pentru că Ebola să nu devină o nouă gripă porcină”.

„Este bine de ştiut că virusul se transmite doar prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau organele celui infectat, inclusiv transmisie sexuală, chiar şi la 40 de zile după ce o persoană s-a vindecat. Prezintă risc crescut călătorii în focar, familia şi contactii celui infectat, personalul medical. Incubaţia durează între 2 şi 21 de zile, timp în care pacientul e asimptomatic. Simptomele sunt nespecificice febră, cefalee, mialgii, greţuri, vărsături, diaree sanguinolentă, erupţie toracică cu extensie spre cap şi membre, urmate de hemoragie internă şi externă.

„Doresc să-i asigur pe cetăţeni că riscul de răspândire a Ebola pe teritoriile europene este extrem de scăzut. Acesta, În primul rând pentru că puţine dintre persoanele care se deplasează În Europa sunt susceptibile de a fi infectate şi, În al doilea rând, pentru că virusul se transmite doar prin contact direct cu fluidele corporale ale unei persoane bolnave”, a spus comisarul eurpean pentru sănătate Tonio Borg. Introducerea educaţiei pentru sănătate ca materie obligatorie de studiu în instituţiile de învăţământ ar crea acele deprinderi şi abilităţi privind igiena personală ce ar reduce riscurile oricărei maladii de tip infecţios”, spune medicul ieşean.