Este folosită în gastronomie, dar are şi efecte benefice în unele probleme de sănătate frecvente. Anghinarea te poate ajuta să îţi menţii sănătatea ficatului, să normalizezi nivelul grăsimilor în sânge, iar lista beneficiilor nu se opreşte aici.
Originară din sudul Spaniei, anghinarea a început să fie valorificată din punct de vedere terapeutic începând din secolul al XVI-lea. Cercetările au arătat că planta are acţiune coleretică (stimuleză secreţia bilei), acest efect fiind pus pe seama cinarinei şi polifenolilor, compuşi prezenţi în frunzele plantei. De asemenea, este un bun colagog (favorizează evacuarea sucului biliar în timpul digestiei). Planta mai conţine vitamine (C) şi minerale (calciu, fier). În scop terapeutic sunt folosite frunzele şi rădăcina de anghinare.
Protector hepatic
Cinarina din compoziţia plantei ajută la stimularea funcţiei ficatului, anghinarea fiind recomandată ca tratament adjuvant în hepatite cronice şi ciroze hepatice. În acest scop, prepară un ceai din 2 linguri de frunze uscate şi mărunţite la 250 – 300 ml de apă fierbinte. Laşi vasul acoperit 10 – 12 minute, după care strecori şi bei câte 2 căni zi (poţi să îndulceşti cu miere, pentru că anghinarea are gust amar), prima dimineaţa, pe stomacul gol, iar cea de-a doua cu jumătate de oră înainte de masa de prânz. Tratamentul durează 30 de zile.