Tu ştii efectele stresului asupra corpului?

0
66

Femeile sunt mai predispuse la afecţiuni produse de stress, iar probleme precum cele de concentrare, fluctuaţii de tensiune şi disfuncţii sexuale pot fi consecinţa direct a stresului resimţit.

Schimbările hormonale accentuează efectele

Femeile sunt predispunse la afecţiunile generate de stres deoarece,  pe lângă solicitarea percepută la muncă, organismul acestora resimte şi schimbările lunare precum cele provocate de ciclul menstrual dar şi de evenimente ca sarcina, naşterea şi alăptarea. Fiindcă toate acestea sunt însoţite de fluctuaţii hormonale, care la rândul lor tulbură organismul, per total, stresul resimţit de femei este mai mare.

Produce tulburări menstruale

Amenorea (lipsa menstruaţiei) poate fi urmarea stresului resimţit de femei, la fel şi menstruaţiile dureroase sau cele care constau în sângerări abundente. Deoarece determină dezechilibre hormonale, stresul agravează fibroza uterină (tumori la nivelul uterului) şi entometrioza (care constă în prezenta de ţesut endometrial funcţional în afara cavităţii uterine). În plus, atât femeile cât şi bărbaţii au probleme de fertilitate cauzate de stres. Mai mult, stresul este asociat cu disfuncţiile sexuale la ambele sexe.

Afectează capacitatea de concentrare

Un nivel ridicat al hormonului de stres, cortizol, determină rezultate slabe la testele de memorie, arată mai multe studii internaţionale. Capacitatea de concentrare scade sub stress, dar vestea bună este că  efectul poate fi reversibil dacă ne stimulăm creierul prin exerciţii de memorare şi, de îndată ce eliminăm stresul.

COntinuarea pe clicksanatate.ro