Iată ce analize trebuie să faci în funcţie de vârstă!

0
76

Cu trimitere de la medicul de familie, cele mai multe dintre analizele medicale de rutină se pot face gratuit, inclusiv în unele clinici private.

Nu trebuie să aşteptăm să ne doară ceva pentru a merge la medic, mai ales că unele boli precum temutul cancer se manifestă adesea târziu, când şansele de vindecare sunt mai mici sau chiar inexistente. Aşadar, mergi la medicul de familie şi solicită efectuarea analizelor medicale de rutină. Astfel, vei putea depista din timp eventuale probleme de sănătate. Este important ca medicul să cunoască istoricul tău familial de boli (afecţiuni prezente la părinţi sau fraţi) pentru a-ţi putea recomanda din timp anumite analize.      

Când sunt indicate în copilărie

Copiii luaţi în evidenţă de medicul de familie sunt monitorizaţi încă de la naştere. Medicul urmăreşte parametri precum auzul, văzul, greutatea şi dezvoltarea generală. La copii, în general, nu sunt indicate analizele de rutină decât dacă apar simptome precum paloarea, cearcănele, inapetenţa, retardul de dezvoltare (greutate şi înălţime), infecţii respiratorii frecvente, iritabilitate, somnolenţă, apatie. În astfel de situaţii, se recomandă: hemograma, sumarul de urină şi urocultura, radiografia pulmonară (dacă există suspiciuni de pneumonie), examen O.R.L. şi examen coproparazitologic. La acestea se pot adăuga: probe inflamatorii (VSH, fibrinogen, proteina C reactivă), ASLO, exsudat faringian şi/sau nazal, sideremie, glicemie, transaminaze, uree, creatinină, acid uric, ionogramă (calciu, magneziu, sodiu, potasiu), fosfataza alcalină, proteinemie, lipide (totale, trigliceride, colesterol), electroforeza proteinelor şi imunograma (dozare IgA, E, G, M).

COntinuarea pe clicksanatate.ro