De multe ori, timpul limitat te obligă să optezi pentru mâncărurile semipreparate, din magazine. Din păcate, aceste preparate abundă în aditivi alimentari, printre care şi cei despre care studiile au arătat că pot dăuna sănătăţii.
Aditivii alimentari, cunoscuţi drept „E-uri‟, reprezintă orice substanţă naturală sau chimică, care se adaugă intenţionat în timpul producerii, procesării, preparării sau în timpul altei modificări aplicate unui aliment. De cele mai multe ori, aditivii alimentari sunt folosiţi pentru a spori aspectul şi aroma alimentelor sau pentru a le prelungi termenul de valabilitate. Avantaje aduc, însă mulţi dintre aceşti aditivi pot avea consecinţe negative asupra organismului, cum ar fi: afectarea memoriei şi favorizarea riscului de apariţie a unor boli.
Coloranţii alimentari
Sunt folosiţi pentru la îmbunătăţirea aspectului mai multor alimente, de la bomboane şi sucuri acidulate, până la dressinguri pentru salate şi condimente. Studiile au demonstrat că aceste substanţe pot promova hiperactivitatea la copii, în special în rândul celor sensibili. De asemenea, studiile pe animale au asociat unii coloranţi alimentari cu apariţia cancerului. Cei mai periculoşi sunt: tartrazina (E102), galben portocaliu FCF (E110), roşu ponceau (E124) şi albastru briliant (E133).
Monoglutamatul monosodic
Este un aditiv alimentar folosit pentru intensificarea aromei mâncărurilor sărate. Monoglutamatul monosodic, cunoscut şi ca E621, se găseşte în unele alimente procesate, în gustările sărate, în alimente congelate sau în sosurile pentru salate. De asemenea, acest aditiv este adesea adăugat în preparatele gătite în restaurante sau în fast-food-uri. Această substanţă poate suprasolicita celulele corpului, iar printre efectele secundare posibile se numără depresia, durerile de cap, oboseala, obezitate sau afectarea văzului.
Nitritul de sodiu
Frecvent găsit în carnea procesată (mezeluri), nitritul de sodiu (E251) este o substanţă care redă aromă sărată şi culoarea roz-roşiatică. Totodată, acţionează ca un conservant pentru prevenirea creşterii bacteriilor. Când sunt expuşi la temperaturi ridicate, nitriţii se pot transforma în nitrozamină, un compus care poate avea multe efecte negative asupra sănătăţii, inclusiv apariţia unor tipuri de cancer. Specialiştii recomandă evitarea consumului acestui aditiv şi înlocuirea cărnurilor procesate din comerţ cu cărnuri neprocesate, surse sănătoase de proteine, precum carnea de pui, vită, porc, peşte, ouă sau leguminoase.