Tahipneea este un termen medical, ce face referire la respiraţia rapidă şi superficială, rezultată din cauza unei lipse de oxigen şi poate fi asociată cu unele probleme medicale.
Medicii ne informează că tahipneea poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă şi de sex, aceasta putând fi întâlnită chiar şi în cazul nou-născuţilor. Tahipneea în sine nu este o afecţiune, dar este un indice pentru bolile pulmonare sau cardiace.
Ce semne arată că ai tahipnee
Principalele simptome ale tahipneei sunt respiraţia foarte rapidă şi creşterea bruscă a frecvenţei respiratorii pe minut. O persoană adultă sănătoasă respiră pe minut între 12-20 de respiraţii, în timp ce un individ afectat de tahipnee poate avea şi mai mult de 20 de respiraţii rapide, pe minut. În cazul nou-născuţilor cu tahipnee, doctorii spun că aceştia pot depăşi chiar şi 60 de respiraţii într-un singur minut. Alte semne ce pot indica prezenţa tahipneei atât la adulţi, cât şi în cazul copiilor, sunt: senzaţia că rămâi fără aer, apariţia unei nuanţe albastre-cenuşii pe degete sau pe buze, respiraţie la nivelul pieptului. În cazul nou-născuţilor, pot apărea următoarele semne: clătinarea capului, lărgirea nărilor, ridicarea rapidă a pieptului, albăstrirea zonei gurii, şuieratul, precum şi alte semne ale respiraţiei dificile.