Nu toate grăsimile sunt nesănătoase. Acizii graşi omega-3 fac parte din categoria grăsimilor sănătoase, ajutând la scăderea riscului de boli cardiovasculare, depresie, demenţă şi artrită.
Pentru că organismul nu produce acizi graşi omega-3 aceştia trebuie introduşi prin alimentaţie sau din suplimente. Acizii graşi omega-3 sunt de mai multe feluri: tipul conţinut în peşte se numeşte DHA şi EPA şi par să aibă cele mai multe beneficii pentru sănătate, potrivit site-ului de ştiti medicale webmd.com.
O altă formă – ALA – se găseşte în uleiurile vegetale, în seminţe, în nuci şi vegelatel cu frunze verzi.
Acizii graşi omega-3 ajută sănătatea inimii în mai multe feluri: reduce nivelul inflamaţiei din interiorul vaselor de sânge, precum şi din restul corpului. Totodată, pot regla ritmul cardiac, scădea nivelul trigliceridelor, şi, în final reduce placa din interiorul vaselor de sânge.
Trigliceridele mai pot fi reduse prin exerciţii fizice practicate regulat, un consum mai mic de alcool, reducerea cantităţii de dulciuri şi a carbohidraţilor procesaţi proveniţi mai ales din pâine albă şi orez alb. Asociaţia Americană a Inimii recomandă un gram de EPA plus DHA pentru persoanele care suferă de boli de inimă.
Uleiul de pește
Uleiul de peşte este cel mai bun, dar medicul poate recomanda şi capsule cu ulei de peşte. Peştele – somonul, ,acroul, heringul, sardinele – este un aliment care poate înlocui carnea roşie şi care este o bună sursă de acizi graşi omega-3. Totodată, păstrează sănătatea creierului, în special la persoanele în vârstă. Asociaţia Americană a Inimii recomandă counsumul a două porţii de peşte gras pe săptămână.
Avocado
Avocado este bun pentru inimă, dar şi pentru artrită tot datorită acestor acizi graşi. Servit împreună cu alte alimente nutrienţii conţinuţi se absorb mai bine. O jumătate de avocado de mărime medie are circa 115-160 de calorii.