Boala care te poate face să vorbeşti obscen

0
61

Considerat cea mai gravă şi mai complexă formă de asociere a ticurilor motorii şi vocale, sindromul Tourette este o tulburare neurologică mai frecventă la persoanele de sex masculin.

Denumirea sindromului Tourette are legătură cu numele medicului Gilles de la Tourette, neurolog pediatru francez, cel care a descris această afecţiune în anul 1885.

Tulburarea debutează, de regulă, înainte de împlinirea vârstei de 18 ani. Ticurile apar de obicei între 2 și 15 ani, media fiind în jur de 6 ani. Bărbații au o probabilitate mai mare de trei până la patru ori de a dezvolta sindromul Tourette, informează mayoclinic.com.

Este foarte important ca părinţii să înţeleagă că ticurile verbale şi motorii ale copilului sunt involuntare şi imposibil de controlat, de aceea nu trebuie să îl pedepsească sau să îl critice. Totodată, părinţii trebuie să observe când apar ticurile, pentru a ajuta la identificarea unor factori declanşatori. „Ticul poate fi declanşat de o emoţie sau de un eveniment neaşteptat”, explică dr. Sanda Măgureanu, profesor şi medic primar neurologie şi psihiatrie pediatrică.

Continuarea pe clicksanatate.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.