Cafea sau ceai fără zahăr? Pare imposibil. Parcă nici prăjiturile nu au același gust dacă nu adăugăm măcar puțin din acest ingredient delicios dar atât de dăunător consumat în exces. Cum ar fi însă dacă înlocuim zahărul cu mierea? Va spunem noi: ușor și sănătos.
Știm deja că zahărul rafinat are efecte nocive fie că suferim de afecțiuni cronice sau nu, iar consumul pe termen lung le poate chiar declanșa. Cu toate astea pare dificil să renunțăm complet la el, mai ales când ne bucurăm de gustul său plăcut sau de energia pe care ne-o oferă.
În schimb, mierea are toate aceste efecte pozitive și încă un avantaj important: este foarte sănătoasă.
Informații nutriționale miere
Mierea este de fapt mai mare în calorii decât zahărul alb folosit pentru gătit sau coacere. Chiar și așa, este mult mai sănătoasă decât zahărul. Deoarece este mai dulce, este posibil să ai nevoie de o cantitate mică de miere dacă o folosești ca înlocuitor.
O lingură de miere conține:
Calorii: 64
Proteine: 0 grame
Grăsime: 0 grame
Carbohidrați: 17 grame
Fibre: 0 grame
Zahăr: 17 grame
Mierea este un medicament natural
Probabil când te gândești la miere nu o legi imediat de noțiunea de sănătate, cum faci în privința fructelor sau legumelor. Însă mierea conține antioxidanți, are proprietăți antibacteriene și cicatrizante.
Nu este neapărat cea mai bună sursă de vitamine și minerale, însă în mod cert este una dintre cele mai sănătoase surse de zahăr. Poate calma tusea, poate împiedica infectarea rănilor, calmează alergiile, potrivit doc.ro.