Poate că folosești frunzele de dafin de fiecare dată când prepari sarmale, fasole iahnie ori sosuri de roșii, însă te-ai gândit vreodată că acestea pot fi consumate sub formă de ceai, puse în supe sau în smoothie-uri? Iată ce beneficii pentru sănătate au frunzele de dafin și de ce e indicat să le introduci în meniul tău!
Frunzele de dafin, cunoscut și sub denumirea de laur (Laurus nobilis), au o serie de efecte terapeutice pentru sistemul digestiv, pentru aparatul respirator, pentru sănătatea inimii, dar pot fi folosite totodată și pentru ușurarea durerilor menstruale, pentru menținerea părului frumos și sănătos ori pentru ținerea la distanță a insectelor.
În gastronomie, frunzele de dafin sunt mai cunoscute, deoarece se folosesc pentru aromatizarea tocanelor, pentru preparatele umplute (cum ar fi sarmalele), pentru preparatele din pește ori la marinarea cărnii. Frunza de dafin conține 2% ulei esențial, care este bogat în antioxidanți. Dafinul se potrivește bine cu alte arome, cum ar fi busuioc, cardamon, ardei iute, cuișoare, fenicul, ghimbir, usturoi, ceapă, lămâie, portocală, măghiran, oregano, boia de ardei, pătrunjel, piper negru, rozmarin, salvie și cimbru, potrivit doc.ro.
În timpul curei de slăbire, frunzele de dafin pot fi asociate cu scorțișoara, deoarece ambele stimulează ușor metabolismul și ajută la pierderea în greutate. De asemenea, pot reduce nivelul de stres asociat perioadei în care se impune respectarea unui regim de slăbit.