Amorțeala este un simptom des întâlnit și se manifestă prin pierderea simțurilor în anumite zone ale corpului, fiind însoțită frecvent de senzația de înțepare cu multe ace mici sau „furnicături”.
Deși amorțeala nu este o urgență medicală, fiind cauzată deseori de statul într-o anumită poziție o lungă perioadă, din cauza perturbării microcirculației sangvine și inervației zonei respective, există și situații când poate semnala o afecțiune neurologică gravă, cum ar fi hernia de disc, care necesită tratament de specialitate, mai ales dacă este însoțită de alte simptome, și bineînțeles, poate semnala un accident vascular cerebral, în care amorțirea de moment evoluează până la paralizia nervilor și imobilizarea membrului.
În plus, în cazul pacienților diabetici, instalarea amorțirii membrelor inferioare poate fi un indicator demn de urmărit de către medic dat fiind riscul crescut de instabilitate ce poate genera dezechilibru și cădere, cu consecințele grave de rigoare- leziuni și fracturi, potrivit doc.ro.
Un studiu efectuat în Japonia a urmărit la pacienții diabetici simptomele de amorțire bilaterală și parestezie la nivelul picioarelor. După ajustarea în funcție de vârstă, sex, retinopatie diabetică, exerciții fizice regulate, indice de masă corporală, nivelul hemoglobinei A1c și puterea cvadricepsului, pacienții cu simptome de amorțire au avut risc mai mare de dezechilibru postural, mai ales la cei cu vârsta de peste 60 de ani, ceea ce reprezintă un indicator ce trebuie luat în calcul de către medicul curant, alături de celelalte valori monitorizate în mod uzual.