Bolile copilăriei care pot avea efect și mai târziu în viață: Virusurile care rămân în stare latentă

0
88

Cele mai multe dintre afecțiunile specifice copilăriei sunt boli virale. Copiii sunt primii expuși pentru că sistemul lor imunitar este în formare, iar în absența vaccinurilor nu au anticorpi care le-ar putea oferi protecție. Totodată, cele mai multe dintre bolile copilăriei trec în 7-14 zile, doar cu tratament simptomatic și de obicei nu lasă urme. Și totuși, sunt virusuri care rămân în stare latentă în organism, iar în situații prielnice (oboseală, slăbiciune, boli asociate, stres) se reactivează, generând afecțiuni severe.

Varicela sau vărsatul de vânt

Infecția cu virusul varicelo-zosterian provoacă varicelă copiilor. Boala este considerată a fi specifică perioadei copilăriei, iar în prezent incidența infecției este scăzută, pe de o parte, pentru că există imunizare prin vaccin, pe de alta, pentru că prezența virusului este din ce în ce mai rară, fără ca boala în sine să fie eradicată.

După ce infecția este depășită, virusul varicelo-zosterian rămâne în organism în stare latentă și se poate reactiva atunci când contextul este favorabil. Prin reactivare, apare zona zoster. Este tot o afecțiune virală, de data aceasta localizată pe traseul unui nerv. Factorii favorizanți sunt un sistem imunitar slăbit, boli autoimune dobândite, stresul, alte maladii cronice (diabet, cancer, HIV). Zona zoster nu este contagioasă, se manifestă la suprafața pielii, cu o zonă unde se formează pustule. Boala este însă extrem de dureroasă, durerea fiind intensă, profundă și localizată pe traseul nervului afectat, iar această fază acută, dureroasă poate dura săptămâni sau uneori chiar ani, în cazul în care nu este tratată corespunzător de la primele semne, potrivit libertateapentrufemei.ro.

Cntinaurea pe exquils.ro