Mai multe cazuri de variola maimuţei s-au răspândit în ţările europene la începutul lunii mai 2022. Este bine să ştii care sunt simptomele bolii, inclusiv cum arată leziunile specifice acestei infecţii.
Variola maimuţei (monkeypox) este o infecţie virală rară, care apare de obicei în ţările împădurite din Africa Centrală şi de Vest, în urma contactului cu rezervorul animal. Infecţia se poate transmite şi de la persoană la persoană. Este cauzată de virusul variolei maimuţei, care aparține familiei ortopoxvirusului. Acest virus intră în organism prin piele lezată, tract respirator, ochi, nas sau gură ori prin fluidele corporale. Este nevoie de contact apropiat pentru ca acest virus să fie transmis. „Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat prelungit cu o persoană care are variola maimutei sau contact prelungit cu obiecte contaminate. Cu toate că variola maimuţei nu a fost documentată anterior ca o infecție cu transmitere sexuală, transmiterea în timpul contactului sexual este în concordanță cu modul în care acum virusul poate fi transmis de la o persoană la alta”, potrivit informaţiilor furnizate de Ministerul Sănătăţii.
Perioada de incubaţie a virusului este de 6 – 13 zile.
Care sunt simptomele şi cum arată leziunile
Primele simptome ale variolei maimuţei sunt febra, durerile de cap, umflăturile, durerile de spate, dureri musculare și apatia generală.
După ce febra a scăzut, se poate dezvolta o erupție cutanată, care începe adesea pe față și apoi se răspândește în alte părți ale corpului, cel mai frecvent în palmele mâinilor și pe tălpi, informează BBC.