Ficatul are un rol esențial în procesul de digestie și poate fi afectat nu doar de ce mănânci și de stilul tău de viață, ci și de anumite infecții, cum este Hepatita C sau chiar de cancer.
Iată câteva moduri la îndemână prin care îl poți menține sănătos cât mai mult timp.
1. Adoptă un stil de viață moderat și disciplinat
Ficatul tău detestă excesele, așa că asigură-te că ai o alimentație echilibrată, fără excese de dulciuri, sare, grăsimi, condimente picante, etc. Cheia unul stil de viață sănătos stă în moderație: dacă nu suferi de boli cronice poți consuma orice aliment, atâta timp cât nu devine definitoriu pentru mesele tale zilnice. De exemplu, o porție de cartofi prăjiți o dată pe lună nu îți vor distruge sănătatea, însă consumați zilnic, cu siguranță îți vor face rău.
2. Renunță la fumat și alcool
Tutunul, alcoolul, zahărul și grăsimile în exces sunt toxine pentru organism și implicit sunt prelucrate de ficat. Prin urmare, cu cât consumi mai multe substanțe toxice, ficatul are mai mult de muncit. Tutunul și alcoolul sunt printre cele mai periculoase și „grele” toxine.
Ficatul tău tratează alcoolul ca orice alt produs chimic toxic. Prea mult alcool poate copleși capacitatea ficatului de a-l descompune, iar acest lucru poate deteriora celulele și poate duce la ficatul gras, fibroză și ciroză. Abuzul de alcool prin consumul excesiv de alcool poate provoca, de asemenea, leziuni și accidente legate de alcool și poate agrava alte boli, cum ar fi bolile de inimă și formele de demență.
Recomandările pentru consumul de alcool variază de la o țară la alta, iar mărimea unei „unități” de alcool variază de asemenea. În SUA, de exemplu, cele mai recente recomandări sunt să nu se consume mai mult de două pahare pe zi pentru bărbați și unul pentru femei.