Crioterapia, sau “terapia cu rece”, este o tehnică în care corpul este expus la temperaturi foarte scăzute timp de câteva minute. Ea poate fi aplicată pe anumite zone ale corpului sau pe întregul corp și se bazează pe ideea conform căreia frigul extrem aduce beneficii importante pentru organism. Așadar, care sunt avantajele și beneficiile crioterapiei?
Crioterapia reduce intensitatea migrenelor
Crioterapia pare să reducă intensitatea migrenelor prin amorțirea nervilor din zona gâtului. Aplicarea unui bandaj cervical cu două pungi de gheață în zona arterelor carotide este eficientă în calmarea durerilor de cap. Se crede că acest lucru se datorează faptului că sângele care circulă prin capilarele intracerebrale este rece, carotidele aflându-se destul de superficial și fiind ușor accesibile [1].
Crioterapia ameliorează durerea cronică
Mulți sportivi folosesc crioterapia în tratarea rănilor pentru abilitatea ei de a calma durerea. Temperaturile foarte scăzute se pot folosi pentru tratarea compresiunilor nervoase, a durerilor cronice și chiar a durerii asociate accidentelor recente. Că e vorba despre o întindere musculară sau despre artrită, unele produse pentru crioterapie te pot ajuta [2].
Crioterapia combate tulburările de dispoziție
Temperaturile extrem de scăzute folosite în crioterapie și criosaună declanșează un răspuns hormonal fiziologic care include o descărcare de adrenalină, noradrenalină și endorfine. Acestea pot avea efecte pozitive asupra persoanelor care se confruntă cu tulburări legate de starea de dispoziție, cum sunt anxietatea sau depresia [1].
Crioterapia reduce durerile articulare
Crioterapia localizată este foarte eficientă în reducerea durerii la persoanele care suferă de artrită și durerile asociate acesteia. Tratamentul este bine tolerat de către pacienți, iar statisticile demonstrează că aceștia reușesc să își reia, într-un procent mare, activitățile obișnuite la care fuseseră nevoie să renunțe din cauza durerilor [1].
Crioterapia contribuie la prevenirea demenței și a bolii Alzheimer
Studiile sunt încă în derulare, dar efectele antioxidante și antiinflamatorii ale crioterapiei contribuie la combaterea stresului oxidativ asociat cu acest tip de boli neurodegenerative. Nu există, încă, standarde de tratament formulate pe baza dovezilor științifice, dar domeniul este de interes pentru specialiști [1].
Crioterapia tratează unele afecțiuni dermatologice
Dermatita atopică este declanșată de o inflamație cronică a pielii, principalele simptome fiind reprezentate de pielea uscată și pruriginoasă. Crioterapia crește concentrația antioxidanților din sânge și contribuie la reducerea inflamației. Au fost efectuate studii promițătoare și în legătură cu efectele crioterapiei asupra acneei [2].
Crioterapia diminuează oboseala și determină creșterea nivelului de energie
Având în vedere modul în care crioterapia declanșează un răspuns hormonal, ea este eficientă în combaterea stărilor asociate oboselii și în creșterea nivelului de energie pe care îl resimte, subiectiv, pacientul. Este, de altfel, unul dintre cele mai frecvente efecte menționate de către beneficiarii acestui tip de terapie și unul dintre motivele pentru care numeroși sportivi de performanță apelează la sesiuni regulate de tratament [2].
Crioterapia reduce durata recuperării medicale
Mulțumită efectelor sale pozitive în ceea ce privește scăderea durerii, crioterapia este folosită cu succes în tratarea leziunilor sportive și a celor inflamatorii, cronice sau acute. Ameliorarea durerilor musculare și articulare îi ajută pe pacienți să se implice mai eficient în procesul de recuperare medicală, ceea ce are ca rezultat o vindecare mai rapidă [1].
Crioterapia combate insomniile
Mecanismul de acțiune nu este complet elucidat, dar are legătură, cel mai probabil, cu reacția organismului expus unui asemenea factor de stres cum este expunerea la temperaturi extreme. Cert este că pacienții care urmează cure de crioterapie se odihnesc mai bine și reduc impactul negativ al lipsei de somn: scăderea imunității, apariția afecțiunilor digestive, a cancerului sau a diabetului [2].
Crioterapia îmbunătățește starea generală de bine
Îmbunătățirea funcționării sistemului imunitar și a circulației sangvine determină creșterea puterii de concentrare și a calității somnului, ceea ce duce la combaterea stresului și la o stare generală de bună dispoziție [2].
În ce constă crioterapia?
Există multe procedee care se bazează pe efectele benefice ale frigului, cel mai frecvent utilizate fiind:
Compresele reci: se folosesc în inflamații dureroase și folosesc apa rece;
Pungile reci: sunt recomandate în entorse sau tumefacții și se folosesc săculeți textili umpluți cu gheață;
Baia cu apă rece: durează între 10 – 30 secunde și presupun scufundarea întregului corp;
Spray-urile de răcire: sunt prescrise în întinderi, luxații, entorse, contuzii;
Masaj cu cuburi de gheață: se aplică post traumatic și poate dura până la 10 minute, pentru o răcire profundă a țesuturilor;
Criosauna: se folosește pentru efectele asupra stării generale, pentru echilibrarea schimbărilor bruște de dispoziție, anxietate, depresie [2].
Inclusă pe lista tehnicilor de fizioterapie, crioterapia este un domeniu care merită aprofundat de către oamenii de știință și de care e bine să profiți pentru a-ți întreține organismul în parametri optimi.
Bibliografie:
https://www.healthline.com/health/cryotherapy-benefits#benefits afișat la 19.04.2022
https://www.medicalnewstoday.com/articles/319740 afișat la 19.04.2022
Sursă foto: www.shutterstock.com